A népi vallásosság emléktárgyai címmel kiállítás nyílt a dunakeszi Szent Mihály templomban a Városvédő és Városszépítő Egyesület, valamint a Tóth Mariska Hagyományőrző Alapítvány szervezésében.

templomi kiállítás

 

A tárlathoz elég lett volna maga a helytörténeti gyűjtemény is, de a dunakesziek fantasztikus munkája révén az eredetinél kétszer több kiállítási tárgy gyűlt össze.

templomi kiállítás5

Arról szól a tárlat, hogy az emberek a mindennapokban, az otthonukban hogyan keresték a kapcsolatot a természetfelettivel. A tárlat rendezője, Harangozó Katalin megnyitójában azt hangsúlyozta, hogy ennél szebb helyen, mint a Szent Mihály templom, nem is lehetett volna elhelyezni a tárgyakat. Ezek a darabok őseink mindennapi hitéletébe nyújtanak betekintést, a szellemi, tárgyi kultúra bemutatásán keresztül.

templomi kiállítás6

A templomban látható tárgyak nemcsak az évszázadokkal ezelőtti dunakeszi otthonokba repítik el a látogatót, hanem azt is bemutatják, hogy milyen volt a búcsújárás, és hogy melyek voltak a népszerű kegyhelyek, zarándoklatok – mondta a megnyitó másik előadója, Csukovits Anita néprajzkutató, muzeológus, a váci Tagor Ignác Múzeum munkatársa.

templomi kiállítás4

Az anyag legnagyobb része szentkép, amelyből van kicsi és nagy, ma is ízlésesnek tűnő és giccses, falra akasztható, vagy zsebben, imádságoskönyvben tartható.