A népi vallásosság emléktárgyai címmel kiállítás nyílt a dunakeszi Szent Mihály templomban a Városvédő és Városszépítő Egyesület, valamint a Tóth Mariska Hagyományőrző Alapítvány szervezésében.

templomi kiállítás

 

A tárlathoz elég lett volna maga a helytörténeti gyűjtemény is, de a dunakesziek fantasztikus munkája révén az eredetinél kétszer több kiállítási tárgy gyűlt össze.

templomi kiállítás5

Arról szól a tárlat, hogy az emberek a mindennapokban, az otthonukban hogyan keresték a kapcsolatot a természetfelettivel. A tárlat rendezője, Harangozó Katalin megnyitójában azt hangsúlyozta, hogy ennél szebb helyen, mint a Szent Mihály templom, nem is lehetett volna elhelyezni a tárgyakat. Ezek a darabok őseink mindennapi hitéletébe nyújtanak betekintést, a szellemi, tárgyi kultúra bemutatásán keresztül.

templomi kiállítás6

A templomban látható tárgyak nemcsak az évszázadokkal ezelőtti dunakeszi otthonokba repítik el a látogatót, hanem azt is bemutatják, hogy milyen volt a búcsújárás, és hogy melyek voltak a népszerű kegyhelyek, zarándoklatok – mondta a megnyitó másik előadója, Csukovits Anita néprajzkutató, muzeológus, a váci Tagor Ignác Múzeum munkatársa.

templomi kiállítás4

Az anyag legnagyobb része szentkép, amelyből van kicsi és nagy, ma is ízlésesnek tűnő és giccses, falra akasztható, vagy zsebben, imádságoskönyvben tartható.

Előző cikkEvett már sütött lecsót? Alsón ilyen is készült!
Következő cikkOrszágos streetball-bajnok a Dunakeszi Kiscicák