Senki sem tudja, hogy ugyanazok rongálják-e meg a kocsikat a Széchenyi iskolánál és bandáznak zajosan a Szent Imre-templom kertjében. De sokan tippelnének arra, hogy igen. Az intézmények és a szomszédjukban lakók az önkormányzattól kértek segítséget.

A Dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola új, halszálkás parkolójában egyre-másra rongálják meg az autókat ismeretlenek. Az iskola feljelentést tett. 

“Visszapillantó tükröket törtek le, végigkarcolták az autók oldalát, egy kolléganőnknek pedig szándékosan kiszúrták a gumiját” – mesélte szerkesztőségünknek az iskola igazgatója.

Klajkó Katalin azt mondja, nemcsak károkozásról van szó: mindez félelmet is keltett a pedagógusokban. Éppen ezért megtették a szükséges lépéseket, vagyis feljelentést tettek a rendőrségen.

“Nagyon jó kapcsolatunk van szerencsére a körzet önkormányzati képviselőjével, Erdész Zoltánnal és megbízottjával, Juhász Ádámmal. Ő nagyon sokat segít abban, hogy nagyobb figyelmet kapjon az iskola környékén az ellenőrzés. Belátható időn belül bekamerázhatják a területet. Ez az egyháznak is érdeke, mert sajnos a szemben lévő templomkertben is folyamatosak a csoportosulások.”

Valóban nem jobb a helyzet a Szent Imre-templomnál sem. Hol a kapun átsétálva, hol a kerítésen bemászva veszik birtokba ismeretlen fiatalok a kertet. Vadidegenek sajátítják ki a Dunakeszi Egyházközség magántulajdonában álló területet, letelepszenek a szaletlinál, és akár mise idején is hangoskodnak, bandáznak – mondja Bodrogi Csaba, a Dunakeszi-Alag Római Katolikus Egyházközség akolitusa.

“Rendszeresen szedjük össze a szemetet, a csikkeket, és már nem egyszer látunk használt drogos tűket is szétdobálva. Szerintem ez már tarthatatlan. Beszéltem egy szomszéddal, aki évek óta panaszkodik a hangoskodásra, a fülsiketítő zenére. Ha rájuk szólnak, szemtelenek, arrogánsak, megfenyegetik a panaszkodókat. A környéken élők félnek tőlük” – meséli. A kertet rendeltetésszerűen használni a templom nem tudja, pedig az cserkészfoglalkozások, beszélgetések, ima és elmélyedés helyszíne lenne – teszi hozzá.

Az iskola és a templom vezetői, a környék lakói közös ügyüknek tekintik a fellépést az autórongálók és a templomkertfoglalók ellen. Le is ültek beszélgetni erről Juhász Ádámmal, Dunakeszi-Alag városrész alpolgármesteri megbízottjával. Azt mondják, a várostól szeretnének segítséget kapni. Még nem tudják, mi lesz, de már kerekednek a gondolatok.

A képen: Dr. Farkas László atya, Juhász Ádám alpolgármesteri megbízott és Nagy László Sándor igazgató-helyettes

“Egy kamerát ígértünk a helyszínre, ami rálát a Rákóczi úti templomkertre és a parkolóra is. Már írtunk levelet az önkormányzatnál Tóth Csaba  rendőrkapitány úrnak, felhívtuk a figyelmét a jelenségre. Szóltunk a polgárőrség vezetőjének, Király Jánosnak is. Tőlük ígéretet kaptunk, hogy többször odanéznek a környékre. Odaállnak az autójukkal a parkolóba, demonstrálva a megerősített jelenlétet” – sorolja az eddig megtett intézkedéseket Juhász Ádám. Hozzáteszi azt is, hogy felvették a kapcsolatot a város legnagyobb biztonságiőr-szolgálatával, akik riasztót szerelnének a templomkerthez.

Fotó: Kovács Zsolt, filmkovacs.hu

Előző cikkMától telefonon kérdezhet az oltásokról Dunakeszin
Következő cikkVasúti balesetet akart okozni valaki Rákospalota-Újpestnél