1849. április 9-én, a tavaszi hadjárat során egy felderítő lovas egység Mogyoród és Fót érintésével Dunakeszin térképezte fel, hogy a térségben állomásoznak-e osztrák csapatok. Az akció hozzájárult a sikeres váci csatához. Erre emlékeztek a hagyományőrzők.

A felderítők azon az 1849-es áprilisi napon aztán a főcsapathoz csatlakozva részt vettek a váci ütközetben, melyet a magyarok nyertek meg. Az eseményről a Mogyoródi Sándor-huszárok az idén is megemlékeztek, a pandémiás helyzet miatt csak most, júniusban.

A hagyományőrző egyesület a korábbi évekhez hasonlóan az idén is végigjárja az egység 1849-es útvonalát, s körútjuk egyik állomása volt Dunakeszi, ahol megkoszorúzták a Március 15-e parki 48-as emlékművet.

Ezen a területen korábban házak voltak, majd itt állították fel az emlékművet. Rajta a következő felirat olvasható: “A múltat tiszteld a jelenben, s tartsd a jövőnek” (Vörösmarty). 1998-ban a területen álló házakat kisajátította a város és így alakult ki a park.

A mai eseményen a Himnusz és a történelmi akció rövid elmesélése után után a huszárok és a gyerekek közösen tettek esküt a haza védelmére.

A huszárok emléklapot adtak Dióssi Csaba polgármesternek, aki ezután Tuzson Bencével, országgyűlési képviselővel megkoszorúzta az emlékművet. A program további része a gyerekeké volt – a város óvodáiból sok csoport eljött az ünnepségre s az azt követő lósimogatásra.

Előző cikkAz óvodásokat játszva tanítja az új dunakeszi társasjáték
Következő cikkJöhet a buli, ennek a dunakeszi fiatalok is örülhetnek