A 175 éve született gróf Batthyány Elemérre emlékeztek Dunakeszin. Ő volt a Magyar Lovaregylet elnöke, az Alagi lóversenypálya és tréningközpont megalkotója.

Gróf Batthyány Elemér 1847-ben született Pesten, édesapja, gróf Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány kivégzett miniszterelnöke volt. A forradalom után édesanyjával, gróf Zichy Antóniával emigrációba kényszerült, majd hazatért. 1867-től minisztériumi fogalmazóként szolgált, továbbá tartalékos huszárhadnagy lett. Később, a főrendi ház tagjaként, részt vett a magyar közéletben is. Dákai birtokán ménest tartott, sőt, egy ideig maga is versenyzett. Gaga nevű ménjével 1892-ben megnyerte az Osztrák Derbit.

A Magyar Lovaregylet előbb igazgatósági taggá, majd 1891-ben elnökké választotta. Az Alagi lóversenypálya és tréningközpont kiépítésének terve Batthyány javaslatára született meg, a telepet és a versenyteret is az angliai Newmarket mintájára építették fel a Dunakeszihez tartozó Alag-pusztán, a „Pest megyei Szaharában”.

A kis település, majd 1910-től önálló község társadalma a legváltozatosabb rendű és rangú emberekből állt. Az itt létrejött közösség a magyar lósport Mekkáját alakította ki Alagon, amely egészen 1945-ig világszínvonalon működött.

Gróf Batthyány Elemér 1907-ben mondott le a Magyar Lovaregylet elnöki posztjáról, és 1932. január 9-én hunyt el. Dunakeszin nemcsak utca őrzi nevét, de a Nándori utca‒Fóti út sarkán álló Batthyány emlékmű is. A Magyar Lovaregylet tegnap megkoszorúzta a szobrot, a beszédet Száraz György, a Magyar Lovaregylet elnöke mondta.

A cikkünk Kerekes Dóra helytörténész írása nyomán született. Címlapkép: Fortepan / Kölcsey Ferenc Dunakeszi Városi Könyvtár / Petanovits fényképek

Előző cikkKis űrhajósok lepték el az alagligeti játszóteret
Következő cikkElpusztult őz teteme az Alagimajori útnál