A Dunában a kijelölt területeken kívül tilos fürdeni – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Egyben felhívják a fürdőzők, vízi sportot űzők és hajózók figyelmét a folyó veszélyeire. Állítólag Budapesten hamarosan a Lágymányosi-öbölben nyílik egy dunai strand.

A budapesti rendőrök szerint a visszatérő ellenőrzések ellenére még mindig sokan fürödnek tiltott helyen. Tavaly a Dunából negyven holttestet emeltek ki, négy haláleset volt fürdőzéshez köthető. A BRKF kiemelte, hogy a Dunában fürdeni Dunakeszi, Göd, Szentendre, Verőce, Dunabogdány, Nagymaros, Kisoroszi, Ráckeve, Szigetcsép és Szigetszentmárton település által üzemeltetett szabadstrandokon lehet.

Tilos fürdeni hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében, vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében.

Szintén tilos fürdeni kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízi robogó (jet-ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén, egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabadvizekben, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított és legfeljebb a mélyvíz határáig, ahol a tiltó tábla jelzi.

Beszámoltak arról is, hogy vízi sporteszközök – köztük vízisí vagy SUP – használhatóak a Dunán; azokra hasonló szabályok vonatkoznak, mint a csónakokra.

A rendőrség rögzítette: ha valaki megszegi a szabályokat, 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Előző cikk4 év börtönt kapott a gödöllői HÉV-nél erőszakolni akaró ukrajnai férfi
Következő cikkA játékok gyógyítói, bepillantottunk egy titokzatos dunakeszi műhelybe