Még tavasszal, de legkésőbb május végégig átalakulhat Dunakeszi tömegközlekedése. A jelenlegi körjáratok helyett csillagpontos rendszerben közlekednek majd a buszok. A változtatás előtt társadalmi egyeztetést kezdeményez az önkormányzat.

Az éjszakai járat bevezetésekor készült fotónk

Gyökeresen megújítanák Dunakeszi buszközlekedését. Eddig ugyanis körjáratok üzemeltek a városban, olykor 70 perces menetidővel. Ennek bár voltak előnyei is, hiszen eljutottak szinte mindenhová, de pont az ilyen útvonal miatt csak ritkábban járhattak a buszok. Ezen változtatnának most. A körjáratok helyett a csillagpontos rendszert vezetnék be, hasonlóan a BKV-buszokhoz. Azaz A pontból viszonylag direkt útvonalon menne B pontba a busz. Ami pedig talán ennél is fontosabb, hogy a hangsúly a csúcsidőszakra tevődne át. Magyarán, akkor

rövidebb útvonalon, de jóval sűrűbben járnak, és főleg több útvonalon a buszok.

Ezzel segíteni akarják pl., az iskolába menést, csökkentve a városon belüli autóforgalmat. Napközben pedig gazdaságosabbá téve a közlekedést, ritkábban. Hasonló járatátalakítás történne a hétvégén is.

Az önkormányzatnál a Post kérdésére arról beszéltek, hogy hamarosan bemutatják az új menetrend-tervezetet és ahhoz várják majd a hozzászólásokat, észrevételeket. Úgy fogalmaztak: ez a csillagpontos közlekedési modell jobban hasonlít majd egy klasszikus tömegközlekedési rendszerre. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a Dunakeszi Applikációban megtalálható valósidejű buszfigyelő szolgáltatás így valóban értelmet nyer, hiszen a csúcsidőszakban sűrűbben érkező járatokat már valóban érdemes követni.

Az önkormányzatnál szeretnék már áprilisban bevezetni az új menetrendet, de az egyeztetést még fontosabbnak tartják, így lehet, hogy májusra marad a végső döntés. Egyben hangsúlyozták azt is, hogy ezek a járatok is ingyenesek lesznek.

 

Előző cikkFotópályázat a Zöldülő Dunakesziről, ajándékutalványt nyerhet
Következő cikkEgyre közelebb Dunakeszihez a koronavírus