A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium csapata bizonyult a legjobbnak a hétvégén rendezett Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny döntőjén. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Case Solvers csapata által közösen, immár negyedik alkalommal szervezett diákversenynek az MCC adott otthont. Lényegében egy történelemvetélkedőről van szó, de itt nem a lexikális tudás számít.

radnóti1

Meglepte a középiskolásokat az idei döntő esettanulmánya, amelynek témáját mindössze 72 órával a nagy megmérettetés előtt tudták meg.  A versenyzők idén a reformáció témakörét kapták, amelynek kapcsán Brandenburgi Albert porosz herceg szemszögéből kellett vizsgálniuk a Poroszországban kialakult helyzetet. Korábban a diákoknak olyan döntéshozók helyébe kellett beleképzelniük magukat, akik nagy tekintéllyel rendelkeztek és döntéseik jelentősen meghatározták a történelem alakulását. Brandenburgi Albert esetében azonban egy fordított helyzet állt fenn, hiszen neki a nagy hatalommal rendelkező uralkodók döntéseihez kellett igazítania a saját stratégiáját.

A végső megmérettetésen mind a 12 döntős csapat részt vett, köztük olyanok is, akik már harmadik alkalommal versenyeznek az OKPV-n.

– mondta Pataki Nikoletta, az OKPV szervező csapatának vezetője.

A szervező elmondása szerint, egyre több középiskolást mozgat meg a többfordulós verseny, amelyen rekordszámú jelentkezővel, közel 170 csapattal indultak az online selejtezők. Közülük 30-an jutottak tovább a regionális fordulókba, ahonnan a legjobb 12 csapat került a döntőbe és mérhette össze tudását. A prezentációkat szakmai zsűri értékelte, akik pontozással határozták meg a 2017-es OKPV helyezettjeinek sorrendjét.

radnóti2

Idén nagyszerű nyeremények vártak a versenyzőkre: amellett, hogy az 1-3. helyezett automatikusan felvételt nyert az MCC Középiskolás Programjába, a győztes csapat egy háromnapos londoni utat is kapott ajándékba, míg a második helyezett csapat tagjai egy-egy e-book olvasót,  a harmadik helyezettek pedig értékes könyvnyereményeket és színházjegyeket vihettek haza. A többi csapat sem távozott üres kézzel: Wall Street 101 pénzügyi tábort, szabadulószoba belépőket, történelmi témájú előadásokra szóló bérleteket, valamint könyvcsomagokat osztottak szét közöttük a szervezők.

Radnóti

Első három helyezett:

  • 1. helyezett: Expelliarmus (Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium) – Bárdos Csenge, Reif Roland, Szilágyi Botond
  • 2. helyezett: Defenesztrációs Osztag (Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium) – Antal Péter, Bodnár Patrik, Czeglédy Levente
  • 3. helyezett: TörténÉszek (PTE Gyak. Ált. Isk. Gimn.) – Perlaki Luca, Molnár Réka, Bánki Réka

A döntő szakmai zsűritagjai:

  • Prof. Dr. Romsics Ignác, történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programjának fővédnöke
  • Szabó Gergely, a MET Magyarország Zrt. vezérigazgatója
  • Csapodi Zoltán, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának az igazgatója