2023. március 4-én, azaz ma rendezték meg a Dunakeszi Krisztus Király Katolikus Általános Iskolában az úgynevezett „Jövő technológiái” kiállítást, ahol fantasztikus robotokat és újragondolt LEGO-kat láthattunk. Már a nyitáskor tolongtak a családok, hogy beleássák magukat ebbe a különleges világba. Rácz Emese szervező, a Természetesen Dunakesziért Egyesület elnöke elmondta, az egyesület elsődleges célja a fiatal tehetségek felkutatása.

„Célunk a fiatalok tehetségének felkutatása és gondozása, a LEGOépítmények továbbgondolása és szuper robotikai programok kialakítása.”

Rácz Emese, a Természetesen Dunakesziért Egyesület elnöke mesélt nekünk a robotika kiállításról, és a most induló robotika szakkörről

Családok lepték el a mai napon a Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskolát, ugyanis a Természetesen Dunakesziért Egyesület jóvoltából egy igazán vonzó robotikai kiállítás nyílt meg. Elképesztő takarítógépek, LEGO-ból épített minirobotok és terminátorszerű lények egy helyen. Nem is beszélve a szuper számítógépes edukatív jellegű kurzusokról és a versenylehetőségekről. Mondanunk sem kell, egyetlen hely sem maradt üresen.

A kiállított robotokat ki lehet próbálni, lehet róluk kérdezni

A kiállítás Rácz Emese beszédével kezdődött, majd körbevettük a kiállítás egészét. Nekünk, ugyanúgy, ahogy a gyermekeknek, a takarítógépek tetszettek a legjobban. Ki ne akarna időt spórolni nap mint nap?!

A kiállítás egyik legnépszerűbb darabja, egy takarító robot

Később beszélgettünk Emesével, aki elmondta a kiállítás történetét, célját, és egyéb izgalmas információkat is megtudtunk.

Mi a Jövő technológiái kiállítás előzménye? Mi volt a motiváció?

A Természetesen Dunakeszi Egyesület közel egy éve került szorosabb kapcsolatba a robotika területével, amikor egyik délután egy számomra ismeretlen telefonszámon fogadtam egy hívást Pataki Tamástól, aki az egyik Dunakeszin élő gyermekekből álló robotikai csapat mentora. Az iránt érdeklődött, hogy esetleg bármilyen módon tudjuk-e támogatni az ő robotikus versenyzésüket. Kiderült számomra, hogy a csapat tagjai a Radnóti gimnázium diákjai, és olyan ügyesek voltak, hogy egy különhelyezéssel magyar robotbajnokságot nyertek, amivel kijutottak Brazíliába, a nemzetközi bajnokságra. Ezzel kapcsolatban kérték a segítségünket. Nagyon szerettük volna őket támogatni. Innen jött az ötlet, hogy rajtuk kívül másnak is segítsünk ebben a témában. A bajnoksággal a lelkesedésünk nem ért véget. Ugyanis annyira közel került hozzánk a téma, hogy elgondolkoztunk, miért ne lehetne továbbgondolni mindezt. Ugyanis közel 10 millió forintnyi összeget sikerült összegyűjtenünk a szponzorok által, így a fiúk kijutottak a világbajnokságra.

A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium 6 tanulójából álló iskolai csapat a brazil robotikai FIRST világkupán vett részt 2022 augusztusában

Mi volt a kiállítás célja?

Hogy meg tudjuk mutatni Dunakeszin: igenis van jövő, és nem csak a szőnyegen lépkedünk.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy mindenkihez eljuttassuk azt az üzenetet, hogy a A tanulás soha nem vész kárba! ”

Az eseményen Dióssi Csaba polgármester is részt vett, aki szívesen támogat minden, a fiatalok jövőjét támogató kezdeményezést

A gyermekek, fiatalok támogatása, a tehetségek felfedezése és gondozása, a LEGO-építmények újragondolása és megannyi szuper robotikai témát felölelő program kialakítása. Például különböző versenyek meghirdetése gyermekek számára akár egyénileg, akár csapatban.

Versenyekkel és képzésekkel is készültek a robotika kiállítás szervezői

Milyen programokkal várják a gyermekeket?

A mai napot nem a tudományra, hanem a tanulásra szenteltük. Arra, hogy meg lehessen nézni, ki lehessen próbálni ezeket a fantasztikus robotokat. Élvezni, hogy milyen csodás technológiai fejlődés megy végbe a világban, és reméljük, ezt sikerült átadnunk.

Látványos bemutatók fogadták az érdeklődőket

Úgy érzi, sikeres lett a kiállítás?

Természetesen! Családok sora jelent meg már 10 órakor az ajtóban, aminek nagyon-nagyon örültünk!

A gyerekek egyből birtokba vették a kiállított eszközöket

Mik az egyesület további tervei ezzel kapcsolatban?

Egy városi szakkört fogunk indítani Dunakeszin. Ehhez már megvettük a kezdő szetteket. A szakkör keretein belül egyéni és csapatversenyeket rendezhetünk a fiatal tehetségek számára. Szeretnénk, ha mindenki értesülne arról, mire készülünk, a gyermekek pedig kamatoztathassák a tehetségüket.

Aki még szeretne kimenni, ma délután 5 óráig megteheti. Részletekért kattintson ide.

Előző cikkLátványos robotika kiállítás a katolikus iskolában
Következő cikkEszes Dániel, a VSD atlétája is kint van az atlétikai Európa-bajnokságon