A szponzorok és a dunakeszi önkormányzat támogatásának köszönhetően a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium 6 tanulójából álló iskolai csapat a brazil robotikai FIRST világkupán vett részt augusztus első hétvégéjén. Pataki Tamás, a csapat edzője, mentora nyilatkozott portálunknak a világversenyen elért eredményről.

Milyen eredményt sikerült elérniük a brazil világkupán?

Egyelőre csak a robotfutam eredményeit tudjuk. Az innovációs projektünk és a robotdesign kategória kiértékeléséről még nem tájékoztatták a versenyzőket.

A robotfutam eredményei alapján a versenyen erős középmezőnyben végeztünk. A háromnapos program nagyon feszített tempójú volt, miközben a brazil szervezők óriási fesztiválhangulatot biztosítottak végig. Reggel nyolctól este hétig pörögtek a versenyszámok. Kicsit nehezítette a dolgunkat, hogy a legelsők között kellett bemutatnunk az innovációs projektünket és a robotunkat. A robotfutamra is meglehetősen kevés gyakorlási lehetőségünk volt. A versenypályák minősége messze elmaradt a hazai vagy európai versenyeken elvárt precizitástól és tisztaságtól. Kellő gyakorlással és célzott felkészüléssel a kevésbé pontosan megépített pályákon sokkal jobb eredményt is el tudtunk volna érni. Jól mutatja ezt a brazil és dél-amerikai csapatok erős dominanciája az első harmadban. Az európai csapatok nagy része pedig az utolsó harmadban végzett. Sok csapat felkészítője már tíz éve próbál csapatokat kijuttatni világbajnokságra, és csak az idén sikerült nekik. Ennek fényében a mi eredményünk egészen különlegesnek számít, mivel mi az idén indultunk először, és jutottunk ki a legjobbak közé.

Milyen volt a felkészülés?

A radnótis fiúk hihetetlen energiát és időt szántak a felkészülésre. Rengeteget köszönhetünk a támogatóinknak, akik nélkül nem tudtunk volna kiutazni a világbajnokságra. Sajnos a szponzori és támogatói alapítvány keresése közben olyan, néha érthetetlen elutasításokat is megtapasztaltunk, amely nehezítette a felkészülésünket, de levontuk belőle a tanulságokat.

Mik a tervek?

Most, hogy együtt versenyezhettünk a világ legjobb robotikai és programozó csapataival, szeptembertől újult erővel állunk neki egy újabb csapat felállításához és versenyre való felkészítéséhez. Az új idény témája a Super Powered, ami az energiafelhasználásról, az energiagazdálkodásról szól. Úgy gondoljuk, hogy tapasztalatunk jelentős előny tud lenni egy újabb dunakeszi sikerhez.

Előző cikkLátványos produkcióval zárt a dunakeszi nyári színház
Következő cikkKatus Attila érkezik a Mozdulj, Dunakeszire!