Egyre több bizonyíték utal arra, hogy nem csak a vikingek jutottak el Észak-Amerikába a középkorban, de hoztak is onnan ezt-azt, konkrétan például feleséget – írják a globoport.hu oldalán.

Fotó : graphicstock.com

 

Spanyol kutatók vizsgálták Izlandon a lakosság DNS-összetételét. Ilyen szempontból  (is) – ezért is vizsgálódtak ott a spanyolok – Izland   különleges hely. A lakosság  génállománya nagyon egységes – 80%-uk Skandináviából, a maradék Skóciából és Írországból hozott génekkel rendelkezik. Mindezen csak az elmúlt évtizedek változtattak valamelyest, amelyek néhány – bátor kedvű, hidegtűrő – bevándorlót vetettek a szigetre. Ehhez képest meglepetést okozott, hogy többeknél kimutattak egy olyan gént – a C1e-t – amit eddig kizárólag ázsiaiak, és amerikai indiánok DNS-ében találtak meg.

Először arra gyanakodtak, hogy talán a legújabb kori ázsiai bevándorlók közül házasodott be valaki a családba, de kiderült, hogy a családok, amíg vissza lehet követni, el sem hagyták Dél-Izlandot, és nem is házasodtak másokkal, csak izlandiakkal. A DNS tehát korábbi kapcsolatokra megy vissza – ehhez pedig a szagák tanúságára volt szükség, amelyek egyértelművé tették, a Vinlandot, azaz a mai Új-Fundlandot betelepítő északiak hozhattak magukkal indián feleségeket. Azért bizonyos, hogy nők örökítették át génjeiket, mert az eredményeket a nő-ági, mitokondriális DNS-ből vonták ki a spanyol tudósok.

 

Forrás: globoport.hu

Előző cikkDelhusa Gjonnal bulizott a közönség a Dunakeszi Post fotópályázatának díjátadóján
Következő cikkMeghívó – 2016. évi 4. ünnepi testületi ülés és 5. rendes testületi ülés