Temesvári István, a Városi Sportegyesület Dunakeszi elnöke tartott évértékelő összegzést. Olvassa el, milyen volt a VSD élete 2022-ben.

Temesvári István, a VSD elnöke

Melyik eredményre a legbüszkébb a 2022-es évben?

Ez egy érdekes kérdés, mert a tavalyi év gazdaságilag bizonytalanná tette általánosságban a sportegyesületek és a sportágak fennmaradását, működését. Így már azt is nagy örömmel mondhatom el, hogy egyesületünk további működése biztosítva van. Ezen felül természetesen vannak sportszakmai sikereink is szép számmal. Néhányat ki is emelnék.

Sportszakmai sikerek

Klubunk fennállása óta olimpiai sportágban előszőr indult saját nevelésű sportolónk felnőtt Európa-bajnokságon. Eszes Dániel és Huller Dániel képviselte hazánkat és egyesületünket a 25. EA Atlétikai Európa-bajnokságon Münchenben. Kiemelném még az asztalitenisz-szakosztályunkat, ahol mérföldkőnek számított a 2022-es év. Kishegyi ÁkosLindner Zétény és Pálos Péter három magyar bajnoki címet is szerzett az egyesületünknek. Nem kevesebb sikerrel büszkélkedhet judoszakosztályunk, akik nagy szerepet vállalnak az iskolai programban, Pongrácz Bence személyében válogatott (B) versenyzőt nevelnek ki, és akik 4 db érmet is nyertek az országos bajnokságokon.

Huller Dániel

Tollaslabda-szakosztályunk is sikert sikerre halmoz, felnőtt- és utánpótlás-válogatottakat nevel ki. Tagjai között tudhatjuk Sándorházi Vivien válogatott tollaslabdázót is, aki egy potenciális olimpikon lehet a 2024. évi párizsi olimpián! Kézilabda-szakosztályunk pedig az egyik legnagyobb létszámú szakosztály, amely nemcsak az edzéseken, de az iskolai programban is rengeteg kisgyereket mozgat meg. 2022-ben a férfi felnőttcsapatunk kimagasló játékkal feljutott az NB 2-be a női csapatunk mellé, ahol stabilan tartják a pozíciójukat.

A tavalyi év nem várt kihívás (rezsiválság) elé állította az egyesületet is. Hogyan kezelte az egyesület, milyen változásokat kellett meghozni annak érdekében, hogy a munka továbbra is profi módon folytatódhasson?

Természetesen nekünk is meg kellett hoznunk azokat a költségcsökkentési intézkedéseket, melyeket valószínűleg minden sportegyesületnek. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a korábbi évek sikeres pályázatai eredményeképpen olyan új és modern infrastruktúrával rendelkezünk, melyek működtetése költséghatékonyan lehetséges. Ezzel együtt az önkormányzattal egyeztetve a téli időszakra bezártuk és elköltöztettük a Magyarság Sporttelep épületében működő irodánkat és a birkózó termünket, csökkentettük a termeink és az irodáink hőmérsékletét.

Milyen háttértámogatók segítik az egyesület előmenetelét?

A 2016 óta működő egyesületünk egyik fő támogatója Dunakeszi önkormányzata, valamint a szülők által befizetett tagdíjak is jelentősen hozzájárulnak a működési költségekhez. Igyekszünk maximálisan kihasználni a szakszövetségek, valamint az egyesület fejlődésével elért kiemelt státusz által elérhető pályázati támogatásokat.

Az elmúlt 9 éves (elnöki) ciklusra visszatekintve, mi volt az a szerelemprojekt, amit sikerült megvalósítani az egyesületben?

A ’90-es évek közepétől – akkor még a Dunakeszi Kézilabda Klub vezetőjeként – az volt a nagy álmom, hogy a dunakeszi sportnak építsünk egy kézilabdacsarnokot. A Magyar Kézilabda Szakszövetséggel együttműködve több éven keresztül a TAO támogatási lehetőségeket kihasználva az önkormányzat segítségével 2015-ben adtuk be a kézilabdacsarnok tervdokumentációját. A szövetséggel közösen, többször módosítva a terveket a csarnokot 2020 novemberére tudták használatba venni a sportolók.

Kézilabdacsarnok

Növekedés és stabilitás

Éves szinten több 100 taggal bővül a taglétszám. Mivel vonzzák be a gyerekeket, és minek köszönhető, hogy a gyerekeket itt is tudják tartani?

Mindig azt szoktam mondani, hogy a sportegyesület a várossal együtt fejlődik. Dunakeszi egy fiatal város a lakosság összetételét tekintve, sok a gyermek is. Ha vonzó feltételeket tudunk biztosítani, akkor a szülők nem viszik máshová a gyermekeiket. Ez a mi és a városvezetés célja is. Azok részére is igyekszünk lehetőséget biztosítani, akik az egészséges életmódhoz szükséges sportolási formákat keresik, de a versenysportnak is keretet adunk. Ez a kettős cél és a minél több sportág biztosítja a folyamatos érdeklődést és csatlakozást.

A tavalyi évben milyen szakosztállyal bővült az egyesület?

Az ismert nehézségek miatt 2022-ben nem a növekedés, hanem a stabilitás volt a fókuszban. Egyetlen változás történt ezen a téren, a küzdősportszakosztályt 4 különálló szakosztályra bontottuk: birkózás, ökölvívás, kempó és thaibox. Ennek hátterében sportszakmai célok állnak.

Új fejlesztések várhatóak-e a 2023-as évben?

A Magyarság Sporttelepen a sportcsarnok építésének 2. ütemét 2023. tavaszán kívánjuk átadni, ahol öltözők és irodák segítik a jövőbeni egyesületi munkát. Infrastrukturális fejlesztésként még a Nyílt Vízi Edzőközpont napelemmel való felszerelését valósítjuk meg. További nagy fejlesztéseket nem tervezünk 2023-ban, a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezet ezt nem teszi lehetővé. Legfőbb célunk, hogy a működési biztonságot megtartsuk. Ennek érdekében folyamatosan monitorozzuk a működésünket, és további hatékonysági intézkedéseket fogunk bevezetni.

Előző cikkÚjra nyitva van a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálata
Következő cikkDunakeszi ingázóknak ajánljuk: a legendás Polo Pub