Szeptember 5-én jó hangulatban zajlott a VI. Dunakeszi Lecsófesztivál a Szent István Általános Iskolában. Még a reggeli rossz idő sem tudta elrontani a program vidám hangvételét.

lecs3

 „A szakácsok és kukták tudtára adatik, hogy a lecsók főzésihez mindenféle titkos recept és praktika fölhasználható. Kívánatos a jóféle hazai, ha lehet dunakeszi paradicsom, paprika és hagyma íze a lecsóba’. Ki pedig jobban mög akarja adni a módját, piríthat alá házi szalonnát, vághat bele pár rőf lecsókolbászt (persze a jobbikból!), nehogy szó érje a ház elejit a finnyás ízlésű, ámde tekintetes zsűri részirül”- olvasható a dunakanyarrégio.hu oldalán a megnyitóbeszéd kapcsán.

„Azonban szigorúan kerülendő a beléndek, berkenyebogyó, cserszömörce, kecskerágó, csucsor, bürök, szárított békalencse használata, valamint a tartósítószerek, ízfokozók, emulgeálók, stabilizálók és egyéb huncutságok bográcsba juttatása, mer’ még valaki kólikát kapna az lecsó fogyasztásitul.”

11988678_916066298473998_8756507333428157483_n

 A zsűri elnöke dr. Molnár György jegyző úr volt, mellette Horváthné Szentléleki Katalin, a Dunakeszi Bárdos Iskola igazgató asszonya, valamint Langmayer Katalin, a városháza nyugalmazott főtanácsosa, a Késő-Római Kikötőerőd Alapítvány elnök asszonya.

„Az elkészült étkekből 2-2 vájlinggal kéretik kóstolót küldeni a kikoldult gyomrú tisztelt zsűrinek! A többit osszák ki az itt megjelent éhenkórászok éhségének elűzésire! Akinek nem jut, ne essen kétségbe, mer’ 400 arany pengő forintért lecsóhoz juthat a királyi főzde mesterszakácsinak remekművibül.”

A lecsó mellett persze egyéb programokon is jól szórakozhattak az egybegyűltek: utazás a királyi vasparipával, ugrálóvár, kutyaidomár bemutató, miniolimpia, kézműves foglalkozás, bábszínház.

A rendezvény támogatói az önkormányzat, az iskola alapítványa, Kovács László pék, az Auchan, Szabó József képviselő úr voltak.

A 23 versenyző csapat közül a zsűri a három legjobbat díjazta.

A VI. Dunakeszi Lecsófesztivál eredménye:

  1. “Lecsónak” csapat
  2. “Csoda Csípős Lecsó” csapat
  3. “Lecsapat” csapat

11988366_916066301807331_7885618340299835569_n
A Parasztolimpia végeredménye: I. Érsek Ferenc, II. Balogh Balázs, III. Mezei János.

„A kora délutánig tartó program végén a tantestület adott műsort, három dalt énekeltek: Újra itt van a nagy csapat…, Ha jó a kedved…, Én elmentem a vásárba… Produkciójával nagy sikert aratott az „alkalmi művésztársulat”, melyet Laczkovih Krisztina kísért gitáron.”

(Forrás: dunakanyarrégió.hu, Fotó:KesziPress, Dióssi Csaba)