Szilveszter este is lesz kijárási tilalom, tehát a szokásos főtéri buli elmarad. Sajnálhatjuk, hiszen az előrejelzések szerint estére már tiszta lesz az ég. Köztereken tűzijátékozni sem lehet, magánterületről, mondjuk saját kertből azonban indítható tűzijáték.

December 31-én is életben van a kijárási tilalom, azaz este 8 óráig haza kell érni. Maximum 10 fős buli tartható ahonnan hajnal 5 óránál korábban nem lehet elindulni.

A szilveszter előtti napon sétáltunk egyet a Duna-parton, ahol kérdezősködtünk. A válaszok alapján legtöbben családi körben ünnepelnek, még a fiatalok is inkább otthon maradnak idén. “Különben haverokkal, barátokkal buliznának”, de a 10 fős korlát ennek is gátat szab.

A petárdákat és a tűzijátékot kevesen hiányolják. Volt, aki azért szívesen kiment volna az éjféli főtéri tűzijátékra. Erősen vitatott, hogy lehet-e a saját kertünkben tűzijátékozni vagy mondjuk egy emeletes ház erkélyéről indítani ilyesmit. Gyorsan leszögezzük, az utóbbit biztosan nem lehet. Bár a kormány azt kommunikálja, hogy tilos tűzijátékozni, a módosított rendelet csak a közterületekre vonatkozik, a magánra nem. Ezt megerősítette a katasztrófavédelem is. Azt írták:

a járvány elleni védekezés miatt az idei szilveszteren tilos a közterületi tűzijáték és magánterületen is csak az alacsony kockázatú, 1-es és 2-es kategóriába tartozó eszközök használhatók.

A tűzijátékok két engedélyezett kategóriájába tartozik például a lakáson belül is használható játékos eszközök, mint például a tortatűzijáték, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. A második osztályba olyan alacsony kockázatú kis tűzijátékok tartoznak, amelyeket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, ugyancsak a mennyiségi korlát betartásával, a 16 évesnél idősebbek egész évben megvásárolhatják.

Közben bejelentették, hogy felmentést kapnak a kijárási tilalomra vonatkozó rendelkezések alól az állatvédők szilveszter éjszakára. Az igazolást csak azoknak a civil szervezeteknek az esetében fogadja el a rendőrség, amelyek alapító okiratában az állatvédelem a fő tevékenység.

Mindenesetre a Mi a kavics december 31-én újra különleges szilveszteri étellel várja a Duna-partra látogatókat. Bográcsban főtt lencsefőzeléket és kemencében sült bőrösmalac-karajt kínálnak délután 5 óráig, ha valaki az esti autentikus vacsorával nem akarna vesződni.