A Magyar Nyelvőr Alapítvány minden év decemberében, a karácsonyt megelőzően nyújtja át a Magyar Nyelvőr Díjat az Országházban olyan pedagógusoknak, nyelvészeknek, professzoroknak, határon innen és túl, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért és megőrzésért.

A Magyar Nyelvőr Díj díjazottjait három terület képviselői közül választja ki a Kuratórium: a Magyarországon élők köréből, a határon túli magyarok köréből, és azok közül, akik a legtöbbet tették az Alapítvány céljainak megvalósításáért.

2014-ben adományoztak először Magyar Nyelvőr Díjat, hagyományteremtő szándékkal, melyhez azóta is minden évben anyagi elismerés is jár.

Magyar Nyelvőr Díjban részesültek a teljesség igénye nélkül:

Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének oktatója, számos, a nyelvet népszerűsítő konferencia, mozgalom kezdeményezője, szervezője.

Péntek János nyelvész, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnöke.

Keszler Borbála a Magyar Nyelvőr című tudományos folyóirat főszerkesztője; több, mint 50 éve az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Mai Magyar Nyelvi Tanszékének professzora.

Siptár Péter professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora

Csernicskó István a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológiai Tanszékének habilitált docense.

Hőnyi Ede a Földrajzinév-bizottság alapító tagja.

Szathmári István az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa.

Kiss Jenő Széchenyi-díjas magyar nyelvész, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

A járványhelyzet miatt az idei díjátadót és a díjazottakat az online térben követhetik majd figyelemmel. A díjátadóról részletes információkat későbbi időpontban közlünk majd.