Átadták a kispiacot a Repülőtéri út végénél. Majd 200 millió forintba került amelynek döntő része pályázati támogatásból jött össze. A lepukkant buszfordító helyett immáron valódi piaci körülmények között fogadhatják vásárlóikat a főleg minőségi termékeket kínáló árusok.

Négy évvel ezelőtt indult az a termelői kispiac, amely az akkor még a kies Repülőtéri út lévő buszfordulónál alakult ki. A hétvégi árusítás nagy népszerűségre tett szert, a mostoha körülmények ellenére is, egyre nagyobb vásárló közönséget vonzva, akik a zöldség-gyümölcstől kezdve a füstölt árun át, a kürtös kalácsig igen széles skálából válogathattak.

Ez a rész újult most meg. A helyi termelői piac kialakításával 40 szabadtéri, mobil árnyékolókkal ellátott rögzített elárusító asztal, mozgóbolti árusításra alkalmas helyek, tároló- és szaniter konténerek, központi pódium segíti az árusok kitelepülését. A kényelmesebb megközelíthetőségért akadálymentesített járófelületeket és parkolóhelyeket, víz- és áramvételi lehetőséget is kialakítottak, valamint megoldották a szennyvízelvezetést is.

A kispiacot Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője, Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere, Kovács Zsuzsa, a kispiac megálmodója és üzemeltetője, valamint Pethő Krisztián, a körzet önkormányzati képviselője adta át.

A kispiacot a Dunakeszin élő Kovács Zsuzsa nagycsaládos édesanya álmodta meg és hívta életre. „Nem volt előttünk modell, sem üzleti terv, nem volt hosszú távú stratégia, de még közepes sem – mondta Kovács Zsuzsa. Csak egyik hét a másik után. Mindenki hozta a kis portékáját, először csak előrendeléssel, aztán az igényeket látva, hallva már asztallal, sátorral, kipakolva. Négy éve maroknyi csapattal indultunk, mára közel 40 asztalt állítunk minden pénteken, télen, nyáron, ősszel és tavasszal, hidegben, melegben, napsütésben, szélben és esőben.

Tuzson Bence az átadón arról beszélt, hogy a piac megvalósítása minden fejlesztés közül kiemelkedő, mert a szeretet és a kitartás hozta létre.

Az önkormányzat pályázaton 148 millió forintot kapott, ezt egészítette ki további 48 millió forinttal.

Dióssi Csaba felidézte a régi főtéri piacot amelyen valódi magyarországi termékeket lehetett kapni. Emlékeztetett arra, hogy bár a lakótelep közelében létezett egy újabb magánpiac, amely azonban “menedzselési okból is” tönkre ment.  Amikor elindult a mostani kispiac, akkor “itt csak egy buszforduló volt”. Megköszönte mindenkinek, hogy “mertek nagyot álmodni” és most egy modern, új közösségi teret kapott Dunakeszi. Végül arról is beszélt, hogy igény esetén tudják bővíteni ezt a piacot, de a lakótelepiről sem mondtak le.

A péntek délutánonként nyitva tartó kispiac egyébként az első országos karanténpiaca is volt a nagy lezárások idején. Az előrendelős, ládás, zacskós Drive In-megoldása kuriózum volt az országban.

Ma megújult helyén avattuk fel a helyi és környékbeli őstermelők a Dunakeszi Kispiacot!Büszke vagyok arra, hogy 4…

Közzétette: Dióssi Csaba – 2020. szeptember 25., péntek

A délelőtti átadó után délután megtelt a piac.

 

Előző cikkAz önkormányzat beleáll a csúsztatott iskolakezdésbe
Következő cikkElengedik a cégek által fizetett kéményseprői díjakat