Átadták az M2-es gyorsforgalmi út csaknem 20 kilométer hosszú kibővített, illetve felújított szakaszát, így kedden délutánól 2-szer 2 sávon közlekedhetnek az autósok Budapest és Vác között.

A beruházás átadásakor hangsúlyozta: Magyarország ambiciózus célja, hogy 2030-ra az Európai Unió öt legjobb országa közé tartozzon. Ehhez pedig elengedhetetlen a fejlett közlekedési infrastruktúra kialakítása, annak elérése, hogy 30 perc alatt az ország bármelyik pontjáról elérhetővé váljon egy gyorsforgalmi út – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

2010 óta immár 6 ezer kilométernyi út újult, illetve újul meg és míg 2010-ben csupán 1277 kilométernyi gyorsforgalmi út volt elérhető, ma  már több mint 1500 kilométernyi utat használhatnak az autósok – tette hozzá.

MTI/Szigetváry Zsolt

A mintegy 33 milliárd forint értékű beruházást a Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával finanszírozták.

Az autóút rávezető útjain még folynak munkálatok. Csütörtökön adják át a a régi 2-es és a felújított M2-es közötti 2113-as jelű 2 és fél kilométeres utat. Ekkor adják át az M2-es gyorsforgalmi úton található új dunakeszi északi csomópontot is.

Dunakeszin a Fóti útnál lévő felüljárót a kétirányú forgalom számára várhatóan október közepén nyitják meg, míg ugyanitt a fóti oldalon épülő körforgalom és lehajtó ág forgalom számára történő megnyitására várhatóan október végén kerül sor.

A Magyar Építők szaklap összegzése szerint a felújításkor, a 19,6 kilométeres útszakaszon a pályaépítés mellett az alábbi építések valósultak meg:

  • 5 új híd építése és 14 híd felújítása,
  • két új különszintű csomópont Sződligetnél és Dunakeszi északi részén
  • 2,8 kilométeres zajárnyékoló fal építése,
  • Fótnál félcsomópont létesítése fel- és lehajtóágak kiépítésével,
  • 10 kilométer hosszan beton terelőfalas középső fizikai elválasztás,
  • 6 kilométer hosszan a vízbázis védelmére vízzáróan burkolt árkok készítése,
  • 4,5 hektáron véderdő- és csereerdő telepítés.

Ezen kívül megvalósult a meglévő komplex pihenő átépítése, amely az új Dunakeszi északi csomóponttal kombinált pihenővé épült át.

 

Előző cikkA város zöld megújítása – interjú Dunakeszi új főkertészével
Következő cikkKerékpárt és Mercedest keresnek a dunakeszi rendőrök