Szeptember 1-je óta főkertésze van Dunakeszinek. Tóth Eszter nagy tervekkel érkezett. Mennyire látja zöldnek városunkat és mik a legfontosabb lépések? – erről kérdeztük a szakembert akkor, amikor akár egy fa elültetése vagy kivágása is politikai kérdéssé tud válni.

Mennyire zöld most Dunakeszi?

Dunakeszinek sok jól használható zöldfelülete van. Ebből azonban jelenleg sok kihasználatlan. Kellemes sétálóutakat, pihenő felületeket tervezek kialakítani a városban, a növényhiányokat pedig mihamarabb pótolnánk.

Mondana példákat?

Mondok egy olyat, amelyre talán kevesen gondolnak. Sok helyen vannak félreeső kutyafuttatók. Ezeket rendezni kell. Például a Barátság útjánál. Árnyékos helyeket alakítunk ki úgy, hogy közben új fákat telepítünk, amelyeket megvédünk a kutyáktól.

Ezt kellene értenem?

A kutyusok bizony oldalba pisilik a fákat, amelyek így tőből kikorhadnak, elpusztulnak. Ezért az ide kerülő fák kapnak egy műanyag védőpapucsot. Kicseréljük a talajt és ha van rá mód, akkor kutyavécéket is telepítünk.

Nem akarok leragadni a részleteknél, de ez a műanyag érdekes, a máshová telepített fákat is megvédik ezzel a módszerrel?

Igen, 300 forintos tételről van szó, szaknyelven szólva kaszálás elleni védelemnek hívjuk. A legjobban ez a kis eszköz járul hozzá az újonnan telepített fáink védelméhez.

Ha már fásítás, azt gondolom érzékeli, hogy ma egy fa kivágása vagy elültetése a politikai kampány része lesz. Számol ezzel?

Igen, a fák gyakran politikai túszok. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a kommunikációra. Már elkezdtünk felmérni Dunakeszi teljes növényállományát. Kitáblázzuk a beteg fákat, elmagyarázzuk, hogy miért betegek, miért veszélyesek, és ha szükséges, akkor mikor vágjuk ki és milyen fajtát ültetünk a pótlására. Főleg a fekete fenyők és a nyárfák jelenthetnek problémát jelenleg. Ha sérültek, vagy betegek, akkor óvodák, iskolák, játszóterek és a főutak mentén kimondottan balesetveszélyesek. Azért merek ebbe bátran belekezdeni, mert favizsgálói és faápolói szakmérnöki végzettséggel is rendelkezem, tehát feleslegesen egyetlen egy növényhez sem nyúlunk hozzá.

Így van ez a Kőrösi iskola közelében is, ahol most egy KRESZ-park kialakításán dolgoznak?

Szeptember 1-jén álltam munkába és itt már korábban elkezdődött a munka. Azonban azonnal tájékozódtam. Itt kizárólag sérült fákat vágtunk ki. Ezeket amúgy is el kellett volna távolítani. Ki vállalta volna a felelősséget, ha egy nagyobb viharban az egyik rádől a kisiskolásokra? A fák nagy részéről csak a száraz ágat vágtuk le, illetve az űrszelvényt biztosítottuk, hogy kerékpárral is lehessen közlekedni a fák alatt. Közben iránymutatást adtunk a kivitelezőknek, hogy miképpen végezzék a tereprendezési munkálatokat, ezzel is védve az egészséges fákat, növényeket. Amit azért tudni kell, hogy ez egy spontán, rendezetlenül, mindenféle koncepció nélkül kialakult rész volt. Ha elkészül a park, akkor ez egy virágos, cserjés és persze fás közpark lesz, amelynél a járdákat az emberek által kitaposott, eddig az eső esetén használhatatlanná váló utaknál alakítottuk ki. Hiszek abban, hogy nem csak fű, és fa, hanem a cserjék is sokat hozzátesznek a természetes környezethez, ez újdonság lesz Dunakeszin.

Hasonló lesz a helyzet a parkolókkal?

Ez is akut kérdés. Most oda állnak az emberek, ahová tudnak. Muszáj parkolókat építeni, de ezek mind olyan gyeprácsos alapzatot kapnak, amelyek átengedik a vizet, azaz sokkal természetesebbek, mind a 40 évvel ezelőtti aszfalt. Ez fontos része volt annak a felkérésnek, amit Polgármester úrtól kaptam. Szerencsére részt vehettem a járdák és utak tervezésénél. Mindegyiknél fontos szempont, a környezet megóvása, hogyan készítsék el egy járda alapját úgy, hogy azzal a közelében lévő fa ne sérüljön. Azt azonban el kell fogadni, hogy vannak menthetetlen fák.

Apropó fák, a dunakeszi városvezetés 1000 fa ültetését vállalta, hogy áll ez a program.

Már elkezdődött, de igazából november 1-től indul be. Ekkortól lehet ugyanis megejteni az őszi faültetéseket.

Ezek között lesznek azok is, amelyeket az emberek igényelhettek?

Igen.

Hogy megy ez a folyamat?

Először is igényelni kell, a honlapunkon megtalálható formanyomtatványon, de akár a DunakesziAppon is, hogy valaki hová szeretne egy fát. Az igényelt fa telepítésének helyszínét minden esetben körültekintően megvizsgáljuk. Az emberek választhatnak a listánkból, hogy milyen növényt szeretnének. Ezek után az önkormányzat ingyen telepíti a megigényelt fát, cserjét. Tartunk egy rövid gondozási tanácsadást is. Pl. kéthetente legalább 50 liter vízzel kell megöntözni a fát, a nyári aszályos meleg időszakban ez sűríthető. Ezek a fák is megkapják a törzsvédelmet.

Mi van, ha valakinél kiszárad?

Hm, abban az esetben, ha gondozás hiánya miatt történt, akkor ki kell fizetnie az árát, de erre még úgy tudom, nem volt példa. Azt azonban érthetetlennek tartanám, hogy a fát a helyben élők ne gondoznák. Nekik ad majd árnyékot, kellemes környezetet.

A lakótelepeken is lehet igényleni, hiszen ott nincs saját utcarész?

Igen, már kaptunk is kéréseket. A már említett Barátság útjánál is lesznek ilyen “saját” fák, de más lakótelepi részeken is. Remélem mindenki felelősen gondozza majd őket.

Hány ilyen fáról van szó?

100 konténeres fát helyezünk majd ki októberben. A lakossági igényeket, amely közel 400 db fát és 80 db cserjét jelent november elejétől teljesítjük. Ugyanis a faiskolai kitermelés ekkortájt indul be, földlabdás fát pedig csak nyugalmi időszakban ültethetünk. Az ültetés a fagyok beálltáig folyamatos lesz, majd tavasszal újra indítjuk, a természet törvényeit be kell tartanunk.

A másik majd ötszázzal mi lesz?

Nagyon sok helyen kell cserélni a növényzetet. Fóti út, Klapka utca, és a Fő út északi szakasza is megújul. Jelen pillanatban ténylegesen életveszélyes fák is vannak a látszólag szép sorok között. Ezeket minél hamarabb cserélni kell. Lesz bőven helye az újaknak. Higgyék el szép lesz!

A Duna-part kihívás vagy alig kell törődni vele, hiszen úgy jó, ahogy azt a természet kialakította? 

Van munka itt is. Az egyértelműen látszik, hogy füzeket kell telepíteni a partfal védelmére. Hangulatos folyópartit erdőt látok magam előtt, kőris, éger, berkenye és az említett füzek, amelyek mellett természetesen az ép és egészséges spontán fák is maradhatnak.

Van, akik a kissé vad partot tartják üdvözítőnek.

Part menti ligeteket és kalandos, árnyékos folyóparti erdőt szeretnék, amelyben a természetesség adja a fő hangsúlyt.

A kulturált és fenntartható környezethez mennyire járul hozzá a Tiszta udvar, rendes ház-program.

Támogatom, a kertben található minőségi zöldfelület fontos, utána pedig jöhet a város zöld megújítása.

Milyennek látja kertészeti szempontól 5 év múlva Dunakeszit?

Az elültetett fasorok erőre kapnak. Élvezhető árnyékot adnak majd. Készen lesz a zöld vagyonunkat felmérő és számon tartó kataszter. Nem lesznek életveszélyes fák az utcákon. Egyszóval olyan környezetünk lesz, ahol minden zöld feltétel adott az itt élők pihenéséhez, kikapcsolódásához. Dunakeszi igazi zöld város lesz.