Mobil szűrőbusz állt szolgálatba Vácon a hétvégén. Ezen a helyen a háziorvosok által megrendelt PCR mintavétel előtt, telefonon egyeztetett időpontban antigén gyorstesztet végeznek. Érdeklődtünk a mentőknél, hogy mikor, milyen gyakran, és főleg kik számára megy Vácra szűrőbusz.

A dunakesziek a váci kórházhoz tartoznak, így érintheti őket, hogy a hétvégén Vácon szűrőbusz állt szolgálatba. Erről mi is beszámoltunk. Az eseményt sajtótájékoztatón jelentették be még pénteken. Arról azonban akkor érdemben nem beszéltek, hogy mikor, milyen gyakran, és kiknek áll a rendelkezésre ez a speciális egészségügyi állomás.

A Post érdeklődött a mentőknél, az alábbi választ kaptuk.

A Vácon szolgálatot teljesítő speciális mintavételi szűrőbusz a tegnapi (szombat) napon állt működésbe és jelenleg hétvégente végzi feladatát. 

Az elküldött kérdeseinkre ez volt az egyetlen konkrétumot is tartalmazó mondat. A továbbiakban kevés a hasznos információ, hacsak az nem, hogy

ezeken a helyeken a háziorvosok által megrendelt PCR mintavétel előtt, telefonon egyeztetett időpontban antigén gyorstesztet végeznek, melynek pozitivitása a fertőzöttséget bizonyítja.

Amennyiben a gyorsteszt nem mutat pozitivitást, ugyanezen a helyen PCR mintavétel történik, melyet laboratóriumi vizsgálat követ.

Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a buszok indulása alkalmából hangsúlyozta, hogy a gyors eredménynek köszönhetően a biztosan fertőzöttek könnyen kiemelhetők, így a fertőzés láncolata azonnal megszakítható. A mintavételi kapacitás növelésével a várakozási idő is csökkenni fog – állt még a Postnak elküldött emailben.