Az V. Dunakeszi Önkéntes Köztisztasági Napnak köszönhetően a hétvégén, május 7-én a város számos pontja tisztulhat meg. Ahogy az elmúlt években, idén is az illegális hulladéklerakás megszüntetése a cél, a zöldterületek védelmében.

koztisztasagi_vágott

Dunakeszi köztisztaságának érdekében idén is folytatódik a hagyomány, melynek köszönhetően közös együttműködéssel, önkéntesekkel az elmúlt években is 47 illegális hulladéklerakást szűnt meg. Ne feledjék, hogy a május 7-én Önök is hozzájárulhatnak városunk szépségéhez, ha résztvesznek a programon szabadidejükben.

Jelentkezni a koztisztasaginap@dunakeszi.hu e-mail címen, vagy a 0670/424-3587-es telefonszámon lehet. Felszerelésről, védőitalról a szervezők gondoskodnak!

Milyen veszélyeket rejt a hulladéklerakás?

Az illegálisan lerakott szemét a környezetet szennyezi és súlyos közegészségügyi veszélyeket rejt magában. Többek között a bomló szerves anyagot és nedvességet tartalmazó hulladék fertőzésveszélyt jelent, mivel a kórokozó mikroroganizmusok elszaporodhatnak. Az ilyen területeken a rovarok és rágcsálók is könnyebben elszaporodhatnak. A bűz vonzza a legyeket, melyek petéiket a szemétbe rakják le, a legyek pedig közismerten sok betegséget terjesztenek. Az egerek, patkányok is jól érzik itt magukat, ne feledjük, hogy a tífusz és más betegségek hordozói is lehetnek.

A szemét a talajt, a talajvizet, és a felszíni vizeket is súlyosan szennyezheti. A hulladékokban keletkező gázok, mint a metán, szén-dioxidok és kénhidrogén gyakran begyulladhatnak, és bűzös légszennyezést okoznak. Valamennyiünk közérdeke, hogy helytelen szemétgyűjtési szokásaikon változtassunk.

Gondoljunk arra, hogy nem csak saját jelenünket, de gyermekeink, unokáik jövőjét tesszük tönkre a jelenlegi helytelen hulladékgyűjtési magatartással. Lehetőség szerint vegyünk részt a szervezett hulladékgyűjtésben, mert így biztosíthatjuk a szebb és tiszta jövőt környezetünkben. (Forrás: kemkh.hu)

20120130-illegalis-hulladeklerako-hely-miskolctapolcan-szemettelep-szemetlerako