Hétfőtől újabb védelmi intézkedések lépnek életbe. A sál vagy kendő már nem elegendő, valóban maszkot kell hordani az arra kijelölt helyeken. A hagyományos influenza elleni oltás azonban ingyenes lesz.

Hétfőtől kötelező lesz a maszkviselés már nem csak a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, hanem a bevásárlóközpontok, mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak közönség által látogatott területén, valamint az egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon is. A maszknak el kell fednie a szájat és az orrot is, valamint fontos változás az is, hogy valóban maszkot kell viselni, nem elég például sállal vagy kendővel eltakarni a szájat.

Az országos tisztifőorvos szombaton bejelentette:október második felében lesz elérhető a szezonális influenza elleni védőoltás, immár

mindenki számára térítésmentesen.

Jelezte, a védőoltás beadatására a háziorvossal történt időpontegyeztetés után lesz lehetőség.

Maszkhasználat a 2-es járaton

A dunakeszi buszjáratokon is kötelező lesz a maszkhasználat. Erről külön jogszabályt nem kell hozni, hiszen az országos előírás magasabb rendűnek számít egy helyi rendeletnél.

A MÁV-Start és a Volánbusz hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot: azt már nem csak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz hordani, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik.