Július 13-án Nagymaros és Szob között a Szent Mihály-hegyhez közelebbi vágányon – 40 km/h-s sebességkorlátozással – megindulhat a vonatközlekedés. Mivel a másik vágányon és a töltésoldalon folytatódik a károk helyreállítása, ezért továbbra sem közlekedhetnek a vonatok.

Hétfőtől módosított menetrend lép életbe a Budapest–Vác–Szob vonalon, és már csak néhány vonat helyett közlekednek pótlóbuszok Nagymaros és Szob között. A szobi vonalon a nemzetközi vonatok július 13-tól közlekednek, a 280-s számú és a 278-as Metropolitan EuroCity, a 477-es Metropol EuroNight és a 131-es Báthory EC vonatok kivételével, amelyek július 14-től indulnak. A nemzetközi járatoknak nem kell kerülő úton haladniuk, hanem Szobnál lépik át a határt.

Az egyvágányú közlekedés miatt a nyíltvonalon egy időben, egy irányban csak egy vonat közlekedhet, a járatoknak az állomásokon meg kell várni az ellenkező irányú vonat megérkezését. A vasúttársaság a menetrend kialakításakor törekedett arra, hogy a reggeli csúcsidőszakban munkába járás szempontjából lényegesebb, Budapest felé közlekedő vonatokat részesítse előnyben, ezért a Szob felé közlekedő vonatok esetében Nagymaroson hosszabb tartózkodásra kell számítani. Néhány vonat a fővárosból Szob helyett csak Nagymarosig közlekedik, illetve Nagymarosról indul a Nyugatiba, helyettük munkanapokon továbbra is pótlóbuszok járnak az vasútvonal északi szakaszán.

 

A kárelhárításról

Június 17-én dél körül nagy mennyiségű, este pedig még egy, a korábbit többszörösen meghaladó, a Szent Mihály-hegyről lezúduló kő- és sárlavina árasztotta el egy kilométeres szakaszon a vágányokat a Dömösi átkelésnél, Nagymaros és Zebegény állomások között. A második omlás hordaléka a 12-es főutat is eltorlaszolta, járhatatlanná téve azt. A MÁV az utasok biztonságának garantálása érdekében leállította a vonatforgalmat, az utasokat pótlóbuszok szállították, valamint hajójárat is segítette a Nagymaros és Zebegény térségében élők utazását.