Egy időben kezdett kimenni a divatból, az utóbbi években viszont reneszánszát éli a házasságkötés. Ebben biztosan nagy szerepe van a családtámogatási politikának is, de talán nemcsak erről van szó. Első cikkünkben nézzük, miről árulkodnak a számok. Cikksorozatunk 2. részét itt olvashatják, következő írásunkban pedig a régi dunakeszi lakodalmas szokásokról írunk majd.

Mi is a házasság hete?

Több mint két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. Az országos programokról itt tájékozódhat.

Házasságkötések száma

Az országos számokat a KSH minden évben közzéteszi, ezt a fenti grafikonon láthatják. Mi a helyzet Dunakeszin? Itt 2020-ban 258, 2021-ben 304, 2022-ben 248 pár fogadott örök hűséget.

Új házasságkötő terem

A város tavaly új helyszínre költöztette a házasságkötő termet. A Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola koncerttermét jelölték ki erre a célra, az 1930-as években épült ház elegáns környezet nyújt a jeles eseményekhez. A fogadótér és a nagyterem világos, fényes borítást kapott, tükrökkel, gyűrűket szimbolizáló lámpákkal és választható színű hangulatvilágítással. Az épület homlokzatát is felújították, a kertjét parkosították. Pihenőpadokat telepítettek, és belső parkolókat építettek. Az íves, kovácsoltvas korláttal ellátott lépcső körülöleli a díszkertet, az esküvői csoportfotózásokhoz kiválóan alkalmas.

Házasságkötő terem az átadás napján

A jövő ilyenkor megjelenő cikkünkből majd kiderül, hogy az új helyszín nagyobb kedvet hozott-e a dunakeszi pároknak.

Előző cikkMár lehet jelentkezni a II. dunakeszi szenior szűrőnapra
Következő cikkBécsi klasszikusok Dunakeszin