Szeptember elsejétől személyi igazolvány vagy útlevél, esetleg jogosítvány felmutatásával szállhatunk meg magyarországi szálláshelyeken. Mindez azoknak lehet fontos, akik pillanatnyi ötlettől vezérelve eltöltenének egy hosszú hétvégét valamelyik többnapos ünnepen.

“De hát ez zsarolásra is módot adhat” – mondhatja bárki, aki kivenne egy hotelszobát. Sakkban tarthatnak azzal, hogy hohó, ön nem is a feleségével/férjével töltötte október utolsó hétvégéjét. De volt, aki arra gyanakodott, hogy marketingkampányhoz kellenek a személyes adatok. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságírót kérdeztük a hiedelmekről.

Az úgynevezett VIZA rendszert nem szabad összekeverni a Magyar Turisztikai Ügynökség adatalapú marketinggel kapcsolatos tevékenységeivel – mondja a szakember a Frissmédiában. Ez két különböző dolog.

A VIZA (a szó rövidítés, azt jelenti, hogy vendéginformációs zárt adatbázis) kizárólag bűnmegelőzési funkcióval bír és egyáltalán nem egyedi az alkalmazása. Az egész világon gyakori, hogy a bejelentkezéskor rögzítik a vendég adatait – mondja a Föld csaknem minden országában járt Kiss Róbert Richard. Például Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban is használnak okmányolvasót a szálláshelyeken, ezzel is meggyorsítva és megkönnyítve a bejelentkezést. Ennek a fajta kötelezettségnek pedig kizárólag nemzetbiztonsági oka van – teszi hozzá a turisztikai szakember.

A törvényben meghatározott személyes adatokat titkosított módon tárolják. A szálláshely-szolgáltató a következő év utolsó napjáig kezeli őket, a VIZA rendszer így legfeljebb két éven keresztül őrzi meg az adatokat. Ezeket kizárólag a bűnüldöző hatóságok használhatják fel bűnmegelőzésre és bűnüldözéshez, szigorú feltételekkel.

Van, aki azon akadt fent, hogy még a kisgyerekekről is iratokat kérnek a szálláshelyeken. A hatályos törvények szerint Magyarországon életkortól függetlenül minden polgárnak kötelező rendelkeznie a személyazonosságát igazoló dokumentummal, még ha ezt sokszor nem is veszik komolyan – magyarázta Kiss Róbert Richard. Ez lehet személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány. Így bizony a gyereknek is hamar ki kell váltani az okmányokat, célszerű az útlevelet – mondja a két kisgyermeket nevelő Kiss Róbert Richard. Már nem elegendő bejelentkezéskor egy papír kitöltése, hanem kell az okmány. A kisebb szálláshelyek ingyenes szoftverrel, akár mobiltelefonnal is meg tudják oldani a feltöltést. Vége tehát annak az időknek, amikor a bejelentőre rá lehetett írni, hogy a vendég neve: Micimackó János – magyarázta a szakember.

Frissítés: A közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs keddi, utolsó sajtótájékoztatóján Novák Katalin bejelentette, hogy a MSZÉSZ kérésére 2022. január 1-ig eltörlik az okmányolvasás kötelezettségét a 14 éven aluli gyermekek esetében.

Előző cikkMár csak szombatig kell kihúzza a kidobandó kacat, gyűjtik a veszélyes hulladékot
Következő cikkÖrülhetnek a Duna-partra látogató kutyások, lesz saját büféjük