Óriási felújításon esett át Dunakeszi kultúrháza, a VOKE József Attila Művelődési Központ. A ráncfelvarrás nem csupán az épületet érintette, hiszen tartalmilag is mind gazdagabb programkínálattal találkozhatnak azok, akik helyben szeretnének színvonalas programokon részt venni. A sztárfellépők közül Halász Juditot és az Eddát már említettük, ám közel sincs vége. A VOKE JAMK vezetőjével, Csoma Attilával beszélgettünk minderről.

uj_szinhaz

Jelentős átalakításon van túl Dunakeszi művelődési háza. Mióta is tartott az épület felújítása és hol tartanak most a munkálatok?

Július elején kezdődtek a főbb munkálatok, egészen december végéig tartottak. Ezek valóban nagyobb volumenű átalakítások voltak, melyek miatt az épületet is ideiglenesen nélkülözniük kellett az embereknek. A nagyobb felújítások befejeződtek, az épület műszaki átadása zajlik, és gyakorlatilag már csak apróbb javítási feladatok maradtak, ám ezek vélhetően a hónap végéig lezárulnak. Már visszaköltözött az épületbe a jegyértékesítés, és a szervezéssel foglalkozó kollégák is. Éppen tegnap érkeztek meg az irodabútorok. Bevallom, az a fajta rendezettség, melyet mi elképzeltünk, még várat magára, még rengeteg apró simítás vár ránk. Azonban azt fontos tudni: most már a nagyközönség előtt ismét nyitott a kapu, a fogadóterek teljesen elkészültek, sőt, már túl is vagyunk egy telt házas újévi koncerten.

Mi változott, mi újult meg a művelődési házban?

Letisztultabb és vonzóbb, szemnek tetsző, praktikusabb terek fogadják a művelődési ház látogatóit, mellyel valóban megtudjuk teremteni a kulturált művelődési és szórakozási lehetőségeket. Megújultak a fogadóterek, nem csupán külsőleg, magukat a tereket is átgondoltuk, ha kellett, falakat bontottunk le, hogy jobb körülményeket biztosítsunk, és egyes terek funkcióját is átalakítottuk.

Az egyik nagy változás, hogy a könyvtár az új épületszárnyban kapott helyet.

Mindemellett egy korszerű raktárt is kialakítottunk, ami azt a célt szolgálja, hogy azok a bútorok, székek, technikai berendezések, melyek használaton kívül vannak, ne legyenek útban, ne jelentsenek semmilyen szinten zavaró tényezőt senki számára. Mindemellett látványos változás még a látogatóink számára, hogy megújultak, megszépültek a burkolatok, és egységes arculatot kapott ezzel az épület. Ami pedig a nagyközönség számára kevésbé látványos, ám nagyon fontos változás: épület jelentős műszaki, gépészeti felújításon ment keresztül. Vízvezetékek cseréje, a fűtés, az elektromos hálózat és a világítástechnika korszerűsítése. Mindenkit arra biztatnék, hogy nézze meg személyesen, mennyire megszépült az épület.

Maga az épület meglehetősen régi. Ez nem jelentett korlátokat a felújítás során?

Az épület egyes részei – mint a színházterem, – ugyan több mint száz évesek, ám nem állnak műemlékvédelem alatt. Azonban tény: jelentős városarculati, városképi jelentősége van, ahogy a házat körülölelő épületegyütteseknek is. Éppen azért kiemelten fontosnak tartottuk, hogy maga a 20-as, 30-as években létrehozott értékek ne sérüljenek, ezért a város főépítésze, Passa Gábor szakmai véleményének a kikérése után kezdődtek meg a munkálatok.

Csoma Attila, a VOKE József Attila Művelődési Központ vezetője
Csoma Attila, a VOKE József Attila Művelődési Központ vezetője

Milyen nehézségekkel kellett szembenézni a felújítás előtt?

A mindennapi életünket megkeserítő rengeteg kisebb-nagyobb problémával kellett szembenéznünk, amelyek folyamatosan visszahúztak minket. Például sosem felejtem el, amikor egy alkalommal a látogatónk eljött egy színházi előadásunkra, és azt írta később: „színvonalas színházi élményben volt részem önöknél, amit köszönök. Azonban nem tűnt a környezet méltónak a produkció színvonalához mérten sem, mert számomra az is fontos lett volna, ha ilyenkor ellátogatok a mosdóba, akkor annak az ajtaja zárható legyen”. Mit mondjak, teljes mértékben igaza volt.

Van-e visszajelzés a közönség részéről, milyen a fogadtatása a megújult épületnek?

Akik eddig ellátogattak hozzánk, azok elcsodálkoznak, hogy mennyire megszépültünk, szinte csak pozitív visszajelzést hallani, ami óriási öröm. Egy-egy apróságot még finomítanunk kell egyébként, a visszajelzéseket hallgatva, ugyanis sokan nem tudnak tájékozódni még az átszervezett terekben. Mindez számunkra annyit jelent, hogy ezen még dolgoznunk kell. Szeretnénk emiatt információs táblákat kihelyezni, egységes arculattal és szimbólumokkal, hogy mindenki elsőre jól tudjon tájékozódni az épületben. Ám a kezdeti tájékozódási nehézségeket leszámítva a vendégeink döntő többsége jól érzi magát ezekben a megújult terekben.

Ön személy szerint hogyan éli meg ezt a változást?

Számomra fontos, hogy végre színvonalas, méltó környezetben tudjuk fogadni vendégeinket. Nekem személy szerint újszerű érzés volt látni, hogy mindazok az ötletek, amik megszülettek a fejben, miként váltak tervekké, majd idővel tervrajzokká, majd leírhatatlan érzés látni azt, hogy megvalósultak.

Csoma Attila fontosnak érzi a közösségépítést, és azt is, hogy ne legyen Dunakeszi alvóváros
Csoma Attila fontosnak érzi a közösségépítést, és azt is, hogy ne legyen Dunakeszi alvóváros

A külső megújulás mellett terveznek esetleg valami tartalmi megújulást is?

Három fontos tényezőt említenék. Egyrészt szeretnénk, ha megújulna a jegyértékesítésünk. Egyelőre az előadásainkra, programjainkra itt, a VOKE épületében lehet jegyet váltani elsősorban, egyes kiemelt előadásunkra pedig már az interneten is lehetséges a jegyvásárlás. A jövőben nagyon szeretnénk, ha lenne egy olyan munkatársunk, aki csak és kizárólag a közönségszervezéssel foglalkozna. Emellett pedig szeretnénk azt is, hogy idővel minden előadásunkra lehetséges lenne az interneten jegyet vásárolni, hiszen ez így sokak számára sokkal kényelmesebb, könnyebben elérhető megoldás.

A második, egyre erősödő vonalunk az a színházi produkciók. Több előadással készülünk, és egyre több színvonalas programmal. Azt szeretnénk, ha a Dunakeszin élő színházrajongó közönségnek nem kellene messze utaznia, ha kikapcsolódásra vágyik, ha itt helyben tudnánk számára biztosítani ezt a lehetőséget. Tehát fontos célunk a színházi élet fejlesztése Dunakeszin. Mindezekhez szorosan kapcsolódik többek között a harmadik erősödő koncepcióváltás: a jegyvásárlás mellett mind hangsúlyosabbá válik a bérlet-konstrukció, amikor valaki egyszerre több előadásra, vagy akár egy évadra előre megváltja a jegyét. Ez a színházrajongó közönség számára azért előnyös, mert lényegesen kedvezményesebben, 10-20%-kal olcsóbban jutnak így a jegyekhez. És fontos ez számunkra is, hiszen

fő célunk, hogy kialakítsuk a törzsközönségünket.

Ehhez egy új konstrukció is mind hangsúlyosabb lesz, mégpedig a bérletmegújítóké. Idén már akadtak olyan bérletek, melyeket már kifejezetten így kínáltunk azoknak, akik tavaly szintén bérletet váltottak, így még kedvezményesebben jutottak hozzá az idei előadássorozatokhoz.

Halász Judit

2017-ben milyen programokkal találkozhat az, aki ellátogat a művelődési házba?

Csak néhányat sorolnék fel a közeljövőben tartandó rendezvények közül. Február 4-én sokak kedvence, Halász Jutka ad koncertet a VOKÉ-ban, ám érdemes azonban sietnie annak, akit érdekel a program, ugyanis nagyon fogynak a jegyek. Éppen ennyire népszerű a másik nagy februári koncerteseményünk, az Edda koncert, akik február 18-án lépnek fel nálunk. Erre a két eseményre egyébként az interneten is jegyet tudnak váltani az érdeklődők. Akiket inkább a lélek rejtelmei érdekelnek, azok több érdekes előadást is meghallgathatnak neves és elismert szakemberek lesznek ugyanis a vendégeink: február 7-én Vekerdy Tamás előadása lesz, ám akik csak most hallanak róla, azok számára sajnálatos hír, hogy a jegyek már el is fogytak. Azonban Almássy Kitti március 28-i előadására, valamint Dr. Csernus Imre március 21-i előadására is kaphatóak jegyek még.

Akik humorra vágynak, azok megnézhetik február 17-én a L’art pour l’art Társulat estjét, illetve március 23-án a Dumaszínház produkcióját.

De gondoltunk a klasszikus zene kedvelőire is: február 23-án Csajkovszkij-estet hallhatnak a Váci Szimfonikus Zenekar előadásában. Könnyed szórakozást kínálunk a színház szerelmeseinek is: Neil Simon vígjátékát, a Női furcsa pár című darabot nézhetik meg. A gyermekek színház szeretetére is gondoltunk, számukra Cakkumpakli Színház előadásait kínáljuk. Emellett számtalan szabadidős program, klubok, gyermekek és felnőtteknek tanfolyamot kínálunk. A célunk az, hogy 1 és 99 év között mindenki megtalálja a szívének kedves programot a VOKÉ-ba, hogy Dunakeszi ne csupán alvóváros legyen. Egyébként e tekintetben több visszajelzést is kaptunk, miszerint egyre inkább sikerül felpezsdíteni az életet Dunakeszin, és az ilyen visszajelzések számunkra óriási örömöt jelentenek.