A lehető legszebb, amit adhat magának, az a szép érzés, amit akkor él át, ha valóban tiszta szándékkal, önzetlenül ad. Most ismételten egy ilyen lehetőségre hívjuk fel a figyelmét.

Fotónk illusztráció

Adjon egy esélyt rá, és ismét szeretni fogják a megunt játékokat, vagy esetleg meleget fog adni egy kis hideg kéznek egy kinőtt kesztyű. November 26-tól ugyanis ismét elindult az adventi adománygyűjtő akció, ahol Dunakeszin élő, nehezebb sorsú családok karácsonyát szépíthetik meg. Nem kell ehhez több, mindössze egy cipős doboz, amit mindenki a lehetősége szerint tölthet meg olyan ajándékkal, amivel egy gyereknek örömet szerezhet. Nyilván a legegyszerűbb, ha van egy, vagy több cseperedő gyermek a rokonságban, akinek a jó állapotú, de kinőtt, vagy megunt játékait, ruháit adjuk tovább. Sőt, a gyermekeket is bevonhatjuk ebbe, így átélheti ő is, hogy milyen szép önzetlenül adni, segíteni, örömet szerezni, akár egy számára ismeretlennek is.

A szép kezdeményezésről az akció egyik fő szervezőjét, Molnár-Jancsik Beátát, a DÓHSZK Család- és Gyermekjóléti Központ szakmai igazgatóját kérdeztük.

3
Az adománydobozaikat ebben a pavilonban adhatják le az adventi vásáron

Mit tanácsol, milyen ajándékok kerüljenek bele a dobozba?

Örülnek egy más által már megunt, de szép állapotú játéknak, könyvnek, színes ceruzáknak, édességnek, akár szaloncukornak is, használt, de még jó állapotban lévő, vagy esetleg új ruháknak. Olyan ajándékban gondolkodjanak, amiről tudják, hogy a saját gyermeküknek, szeretteinek is örömöt jelentene. És persze, nagyon kell, jó és praktikus is, ha sálat, kesztyűt, sapkát is rejtenek a csomagok, ám mellé, ha tehetjük, tegyünk egy játékot is, hiszen jól tudjuk, egy gyermeki lelke a leginkább ennek örül szívből, hiába praktikusabb és szükségesebb a másik. Érdemes a dobozon feltüntetni, hogy, milyen korú és nemű gyermeknek szántuk a meglepetést.

Tűzoltó, játék

Csak cipős dobozban tudják leadni az ajándékot?

Leginkább ez lenne a praktikus, ennek a formának örülnénk a legjobban, mert így egyszerűbb tárolni, átadni. Sokszor annak is jó mankót jelent, aki adja. Ráadásul így reményeink szerint nem lesz aránytalanság az ajándékok nagysága között. Persze mindez nem jelenti azt, hogy ha valaki nagyon nem tudja megoldani, akkor az ne adhassa le az adományát, ám tény, a mi munkánkat is megkönnyítené, ha maga gondoskodna a dobozról.

Mesélne a kezdetekről, hogy mikor kezdődött ez a hagyomány és miként?

Az adventi adománygyűjtő akció négy évvel ezelőtt indult Szabó József képviselő úr ötlete alapján, melyet Dióssi Csaba polgármester úr nagy örömmel fogadott, és azóta is kiemelt fontosságúként kezel.

Kik kapják meg ezeket a csomagokat?

Elsősorban Dunakeszin élő és a központtal kapcsolatban álló, rászoruló családoknak adjuk a csomagokat. Tavaly 50 kisgyermeknek, 25 nagyobb gyermeknek tudtunk ajándékot közvetíteni. Az ajándékokat egy hangulatos, zártkörű kis karácsonyi ünnepségen adjuk át a gyermekeknek.

Az adománydobozaikat ebben a pavilonban adhatják le az adventi vásáron
A kis ház a Városháza előtt áll, ha nincs ott senki, kérjék a biztonsági őr segítségét bátran

Ha valaki adni szeretne, hol és milyen időpontokban teheti ezt meg?

Az adományokat 2016.11.26-2016.12.18 között az adventi vásáron hétköznapokon és hétvégén is 10-től 18 óráig, a Városháza oldalában lévő kis házikóban lehet leadni. Hétköznap a IV. Béla téren lévő biztonsági őr nyitja ki a helyiséget, ahol le lehet adni. Ha pedig valaki személyesen szeretné odaadni nekünk, az pedig megteheti 2016.12.23-ig, a DÓHSZK Család- és Gyermekjóléti Központban, a címünk: 2120 Dunakeszi Bajcsy-Zsilinszky utca 32 szám alatt, a régi Tigáz épületében. Itt hétfőn 7.30-tól 17.30-ig, kedden, szerdán és csütörtökön 7:30-tól 16 óráig, pénteken pedig 7.30-tól 12 óráig leadhatóak a portán.

Végül egy jó tanács: mikor összeválogatja a csomagot, amikor elviszi leadni, vagy karácsony estéjén egy pillanatra próbálja meg elképzelni, milyen örömöt okoz éppen az ön által összeállított ajándék egy gyermeknek, így ha nem is láthatja, de ha engedi, átélheti egy pillanatra a lelkében azt a csodát, amit ezzel a szép gesztussal éppen ön teremt meg.

Előző cikkDunakeszi nem bűnös város
Következő cikkA szél miatt késtek a vonatok