Nem tévedés! Nem életgyönyör, hanem valódi ételgyönyör várja a Balatonszemesre látogatókat. Dunakesziről is voltak már ott gasztroturisták. A Retro Rádió hallgatóit dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő, Prima Primissima díjas újságíró kalauzolta el a Balaton déli partján lévő településre.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 340347302_768692784969346_3484221465445353899_n.jpg a fájlnév
dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő, Prima Primissima díjas újságíró a Balaton partján

Balatonszemesen nem lehet unatkozni. Ott van például az élménystrand, de az is kiderült a rádiós beszélgetésből, hogy lehet kincset keresni a régi monarchiabeli strand környékén. Azt is elmondta dr. Kiss Róbert Richard, miért szemes Balatonszemes, és miért van az, hogy rengeteg virág díszíti arrafelé a környezetet szinte mindenhol. Izgalmas volt a gasztronómiai élménybeszámoló is, hiszen megtudtuk, mi az, hogy séfszoba, és azt is, hogy milyen a tökéletes tojás.

A képhez tartozó alt jellemző üres; IMG_0832-768x1024.jpg a fájlnév
Tökmagos, tökhabos, tökolajos tojás

Íme a tökéletes tojás, de mitől is tökéletes? Nos, mert tökmagolajjal, tökmaghabbal készül hatvannégy fokon. Ez azért fontos, mert nagyon érdekes az elkészítés technológiája. Ezt szuvidálásnak vagy szuvidolásnak is hívják. Egy magyar fizikus is közreműködött a kidolgozásában. Ennek az a lényege, hogy van egy olyan hőfok, amikor a fehérjében már lényegében megszilárdul szinte minden, de a sárgája még folyós marad. Egy óra elteltével nagyjából el is készül a tökéletes tojás. Merthogy a 3 perces lágy tojást egy órán át kell főzni 64 és fél fokon. Nagyjából ez a titka ennek az ételkülönlegességnek, és ha ezzel a szuvidálással, ezzel a technológiával valami elkészül, akkor valahogy úgy érezhetjük, hogy most valami csodát eszünk – fogalmazott a Retro Rádióban dr. Kiss Róbert Richard.

Kiemelte, hogy igazi gasztronómiai centrum lett Balatonszemes, és egyre több vendég érkezik a fővárosi agglomerációból is. Balatonszemes egyik legendás étterme vonzza a vendégeket. Ráadásul már a vendéglő mellett meg is szállhatnak azok, akik kipróbálják például a séfszoba nyolcfogásos, pazar menüsorát.

De honnan a név?

dr. Kiss Róbert Richard hangsúlyozta, hogy igazi családi kirándulás és pihenés helyszíne lett Balatonszemes, ahova ő maga is a családjával utazott el. A település a nevét a szemről, a szemességről kapta. Balatonszemes ugyanis őrhely volt. A Balaton déli partján nagyon komoly hadi utak húzódtak, amelyeket Balatonszemesen őrizték.

szemesség az 1862-es magyar nyelv szótára szerint: “A tapasztaló, észrevevő, fürkésző tehetségnek tulajdonsága, midőn figyelme minden körülményre kiterjed. Továbbá, cselekvésbeli ügyesség, óvatosság, mely magát megcsalatni nem hagyja”. Balatonszemes ugyanis őrhely volt.

Családdal is ideális

Ma már a balatoni településre nem a katonavilág, hanem a családias hangulat jellemző – folytatta dr. Kiss Róbert Richard. Jókat lehet a környékén kirándulni ilyenkor tavasszal is és a nyári időszakban is. Ha lemegyünk a strandra, akkor van ingyen strand, szabadstrand, és van fizetős strand. Az egyfajta élménystrand, a kisgyermekek is egy élménymedencében szórakozhatnak.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 340322580_597984295598586_1175376178880612264_n.jpg a fájlnév
dr. Kiss Róbert Richard a családjával látogatta meg Balatonszemest

Ha valaki megunta a fürdőzést, az felkeresheti a községtől délre fekvő Pálos kolostor romjait is – ajánlotta a turisztikai szakértő, s azt is hozzátette, hogy legalább egy napra érdemes, sőt, mindenképpen el kell kirándulni abba az erdőbe, amelyet nemrégiben telepítettek. Lesz ott egy piknikező hely is, ahonnan folytathatják az utat a Pálos kolostorhoz. Rádpuszta határában pedig még egy templom romjait is megnézhetik. Rendkívüli testi és szellemi kikapcsolódást adhat Szemes és környéke, de a fürdőzésre vágyók is jól érezhetik magukat, hiszen nagyon sok üdülő van Szemesen, és rengeteg a visszatérő vendég. A Retro Rádió vendége az egyik felkapott gasztronómiai centrumban is járt, amelynek tulajdonosa elmondta, hogy vendégeinek 90 %-a visszatér. Ez pedig egy kiemelkedően nagy arány – hangsúlyozta a turisztikai szakértő.

A képhez tartozó alt jellemző üres; IMG_0792-rotated.jpg a fájlnév
Ház Balatonszemesen
A képhez tartozó alt jellemző üres; IMG_0791-1024x768.jpg a fájlnév
A neves Michelin-csillagos szemesi étterem

Mit tud a helyi Michelin-csillagos étterem?

Balatonszemesen a Michelin által elismert éttermet is találunk. Mondhatjuk azt is, hogy Balatonszemes Magyarország egyik gasztronómiai (gasztro-) centruma. A turisztikai szakértő úgy vélte, komoly ugrás manapság az, hogy a Balaton környékén is találunk igen jó éttermeket. Visszaidézte, hogy 15-20 évvel ezelőtt még volt egy all inclusive balatoni szálláshelyen, amely azért volt all inclusive, mivel bármennyit ehetett, pörköltöt lábasból.

“Ezt már azért meghaladtuk. Most már a balatoni gasztronómia is kezd fejlődni, bár Budapest esetében mondhatjuk azt, hogy ott gasztroforradalom zajlott le. Hatalmas és csodálatos fejlődést láthatunk az éttermek színvonalát illetően.

Balatonszemes viszont tényleg olyan, hogy rengetegen azért jönnek ide, hogy egy jót egyenek.

Vannak horvátországi turisták is! Tehát nem csak mi megyünk Horvátországba, hanem Horvátországból jönnek ide azért, mert a balatonszemesi gasztroturizmus vonzza őket” – mondta dr. Kiss Róbert Richard.

A képhez tartozó alt jellemző üres; IMG_0826-1024x768.jpg a fájlnév

Nagyon sokan enni jönnek ki Balatonszemesre, és sokan megkóstolják a régió ízeit is. A karalábécarpaccio pisztránggal például egy olyan fogás, ami a régiós kínálatban van, de ehetünk újhagymás burgonyakrémlevest bárányfasírttal, vagy borjúcombot medvehagymás gombával, puliszkával. Ez rendkívül finom volt. Pont úgy készítették el, ahogy illik. A Mogyorós sajtkrémhab sommal pedig az édességek közé tartozik. Mindez a helyben termesztett növényekkel, vagy tenyésztett állatokkal kapcsolatos. Most már ugye a régiónak a vegán ízeit is meg lehet kóstolni, ott vannak a kínálatban.

“A csicseriborsókrémet kipróbálhatjuk például reteksalátával, vagy ehetünk tavaszi zöldséglevest csipetkével, esetleg töltött karalábét citrusos szósszal, vagy sóskás desszertet pirított magokkal. El kell mondanom, hogy most már azért túlléptünk a lángos-hekk kombón, bár én azt is nagyon szeretem. Viszont valóban nagyon sokan azért jönnek ide, hogy ezeket kipróbálhassák, és van egy úgynevezett séfszoba is az egyik ismert étteremben itt Balatonszemesen. Ennek az a lényege, hogy 8 fogás van. Lassan hozzák ezeket, hogy lehessen élvezni az ízeket, és közben beszélgetni lehessen a séffel arról, hogyan készülnek az ételek, mi a titkuk. Valóban utána úgy megyünk haza, mondjuk akár aznap este, vagy másnap este, ha meg is akarunk szállni, hogy úgy érezzük, te jó ég, milyen fantasztikus gasztronómiai élmény volt! – számolt be élményeiről a Retro Rádióban dr. Kiss Róbert Richard.

Tiszta, rendezett környezet vár minket

Azt tapasztaljuk, ha Balatonszemesen sétálgatunk, hogy rendezettek az utcák, a terek. A szemesiek szeretik ezt a települést.

Élmény nézegetni a szép házakat.

Rengeteg virág díszíti a környezetet. Vendégszerető emberek laknak a Balaton-parti településen, amely egy dombhátra épült, a Somogyi dombság nyúlványára és annak lejtőjére. Aztán jön a vasúti rész, a vasútállomás. Mögötte, a másik részében a fürdőterület. Ott helyezkedik el a korszerű kikötő is – mesélte dr. Kiss Róbert Richard.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 340299845_736330287987560_3444525581460488527_n.jpg a fájlnév

Az is tetszett neki, hogy általában Magyarországon, Közép-Kelet Európában, ahol kultusza van ennek, húsvétkor nem csak a templomok borulnak díszbe, hanem a jellegzetes húsvéti tojások, a bárányok és más háziállatok számos helyen idézik fel a húsvéti hangulatot. A kisgyerekeknek ez nagy élmény, mint ahogy az ő gyermekeinek, hát még a vonatok látványa! Amikor egészen a partra kisétáltak, Fülöp, Jázmin és Milla fél óráig azt nézte, hogy jönnek-mennek a vonatok. A partra a vasúti alagút alatt visz az út, ahol meg lehet állni nézelődni, persze óvatosan kell megközelíteni a vágányokat.

Nemcsak a jelene, a múltja is érdekes a településnek

Egy kis történelmi visszaemlékezés is elhangzott a Retro Rádióban. dr. Kiss Róbert Richard elmondta, hogy régen, a Monarchia idején, és aztán később, a II. világháború utáni időszakban is kedvelt üdülőtelep volt Balatonszemes, és most is nagyon szeretik a pihenni, élménnyel töltődni vágyók a település kellemes, egyedi hangulatát. Eötvös Károly író, politikus, ügyvéd háza is a településen állt. Eötvös egy könyvet is írt Utazás a Balaton körül címmel, ami azért érdekes, mert meg lehet tudni belőle, hogy például miért párbajozott a tihanyi várkapitány a jégen.

Azt is megírta Eötvös Károly, hogy István nádor és Jellasics, horvát bán Szemesen akart találkozni. Jellasicsnak Balatonszemesen volt a főhadiszállása, és úgy tervezték, hogy István nádor majd a Kisfaludy gőzössel Szemesre hajózik, és egy nagy találkozó, majd barátkozni fognak, de aztán kicsi volt a vízszintje a Balatonnak, úgyhogy ebből a tervből nem lett semmi. Azt is leírta Eötvös, hogy Balatonszemesen lakott Répa Rozi is, aki Sobri Jóska betyárnak volt a szerelme. Nagyon érdekes, hogy valóban egy vibráló hangulatú, nagyon kedvelt üdülőhely volt Balatonszemes, amely ma is nagyon kellemes pihenést nyújt.

A régi monarchiabeli klasszikus időszaknak megvannak a maradványai. Dr. Kiss Róbert Richard és családja találkozott egy igazi kincskeresővel, aki fémdetektorral járta az egykori monarchiabeli strandnak a területét. Fülöppel odamentek hozzá, és kérdezgették, hogy mi mindent talált már. Mondta, hogy most semmit, de volt már nagy fogása. Talált például egy fantasztikusan szép monarchiabeli gyűrűt. Az volt talán a legnagyobb fogása. Azon két gyémánt is volt, meg egy nagy smaragd. Talált még egy hatalmas nyakláncot is.

Előző cikkSzentsír régen és most a Szent Mihály-templomban
Következő cikkUngár Cili most a Müpában mutathatja meg, mire képes