Furán megfogalmazott hírt tett közzé vasárnap reggel az ITM az MTI-n keresztül. A minisztérium elsősorban azt emelte ki ebben, hogy a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak lesznek az éves országos matrica megvásárlásával. A Magyar Közlönyben is megjelent rendeletben azonban van egy mondat, amely áremelést valószínűsít.

Az Országgyűlés által megadott törvényi felhatalmazás alapján a rendszerbe épített módon történik meg az útdíjak automatikus inflációkövetése. Az évenként külön beavatkozás nélkül frissülő megoldás legfőbb hozadéka, hogy az úthasználók számára kiszámíthatóvá válik a díjtételek változása, tervezhetővé annak mértéke – idézzük az MTI-t, bár konkrét árakat ők sem írnak. Magyarán inflációkövető lehet az autópálya-matricák ára.

Ez a rész a Magyar Közlönyben pontosan így néz ki ki: A 2. mellékletben megállapított áralap a tárgyévet megelőző év augusztus hónapjára irányadó, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a tárgyévet megelőző második év augusztusához viszonyított fogyasztói árindex emelkedése esetén, az emelkedéssel megegyező mértékben, a tárgyév első napjával tízforintos kerekítési pontossággal módosul. Az így megállapított árat a NÚSZ Zrt. a honlapján közzéteszi. A Magyar Közlöny azonban szintén nem ír konkrét árakat, és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgálató Zrt. honlapján sem láttunk ilyet vasárnap este. Pontosabban az idei árakat leltük csak fel.

A Portfolio számítása szerint a sima autók megyei matricájának az ára, a 3,9 százalékos inflációval számolva, kerekítéssel 5000 Ft helyett 5200 Ft-ba kerül majd. Ez kellhet azoknak a dunakeszi autósoknak, akik jellemzően csak az M0-t használják. A teljes táblázatot itt találja.

Az országos éves matricák ára egyébként 2012, a megyeieké a bevezetésük, 2015 óta nem változott, miközben egyre több autópálya és autóút szolgálja ki a Magyarországon közlekedőket – érdekes módon ez a mondat viszont szerepel az állami MTI hírében, pont az inflációkövetős rész után.

A gazdasági lap egyébként úgy számol, hogy kb. 2,8 milliárd plusz bevételt hozhat ez az államnak.