Korábban sosem hallott, eredeti öltetekkel, bájos, új szokásokkal ünneplik sokan a húsvétot. Az utcákat koptatva megkérdeztük: ön miként ünnepli meg a húsvétot? Tartson velünk, mert izgalmas válaszokat kaptunk.

színes tojás húsvét

Akárcsak a versek esetében, a húsvétot akadt, aki régies, kevéssé kedvelt ünnepek között tartotta számon. Volt, aki frappánsan csak annyit mondott: „Én nem ünneplem látványosan. Jobban mondva, inkább úgy gondolom: az ünnepeket az ember a szívében és lelkében élje meg”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Soltész Gyöngyi eredeti dekorációt talált ki az ünnepre

Azonban találkoztunk egy energikus, elfoglalt hölggyel is, Soltész Gyöngyivel, aki, – miközben szervezte a tárgyalását, – megosztotta velünk gondolait. „Mi nem ünnepeljük kifejezetten a húsvétot, pedig két nagylányom is van. Viszont pár nap eltéréssel, a napokban van édesanyám, és az én születésnapom is, így tény, ilyenkor összejön az egész család, és beülünk egy vendéglőbe. Ám ha jobban belegondolok, én kicsit azért készültem már a húsvétra egy dekorációval.

karácsonyi GRINCSFA
Eredetileg így festett a grincsfa karácsonyi hangulatban…

A grincsfánkról levettem a karácsonyi díszeket, és tavaszi dekorációkat tettem rá” – majd mutatta is az eredeti öltet fantasztikus kivitelezését, sőt, ahhoz is hozzájárult, hogy a Dunakeszi Post olvasóival is megosszuk a nem hétköznapi ötletet. Nők, asszonyok, még van egy kis idő, elő grincsfákkal, és érdemes ezt a szép, új dekorációt ellesni és utánozni:

... és így fest most, a húsvéti ünneplőjében.
… és így fest most, a húsvéti ünneplőjében.

Egy fiatal édesanya sietősen szaladt a babakocsijával a közértből. Kedvesen megállt nekünk, ám kérte, fotó ne készüljön, mert tényleg csak egy percre ugrott le a boltba, siet is, hogy lefektesse a kocsiban már kissé nyűgös gyermekét. Ám a sietsége ellenére elmondta, ők nagypénteken családostul templomba mennek, hétvégén pedig összegyűlik az egész család, még külföldről is hazajönnek a rokonok, ilyenkor 18 ülik körül az asztalt az ünnepi ebédbél. Így érthető, miért is kellett sietnie, pedig izgalmas lett volna megtudni, milyen ünnepi fogások lesznek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Szilasi Máté gimnazista őrzi a kulturális hagyományokat

Idilli, nyugodt kép: egy gimnazista békésen ücsörgött és olvasott a fő tér egyik padján. A fiatalembert Szilasi Máténak hívják, a Radnóti Miklós Gimnázium diákja. Nagyon kedvesen fogadta érdeklődésünket, miszerint az ő generációja ünnepli-e még a húsvétot, és ha igen, miként. „Valóban a korosztályomra már nem feltétlenül jellemző. Azonban én tartom, hétfőn megyek is locsolkodni. Nem egyedül, az egész néptáncsoportom őrzi ezt a hagyományt. De tény: én is csak az ő társaságukba megye, és elsősorban csak a tánccsoportunkba járó lányokat keressük fel” – árulta el a részleteket, majd hozzátette: ő maga még a böjtöt is szigorúan betartja, nem eszik húst, és semmilyen, ilyenkor tiltott ételt-italt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kovács Zsuzsa lányának, Nórinak az óvodájával ünnepel majd

Az utcát járva találkoztunk egy mosolygós édesanyával is, Kovács Zsuzsával, aki az óvodáskorú kislányával, Farkas Nórival sietett az utcán, de készségesen megállt az érdeklődésünkre. Elmondta, hogy a gyermeke a Dunakeszin található Szivárvány Waldorf Óvodába jár, ahol az intézmény a keresztény ünnepkör összes ünnepét megünnepli közösen, és most is velük fognak húsvétolni. „Hogy mi lesz a program? Az összes óvodás és családja kimegy a repülőtérre, ott pedig meg kell keresniük a kicsiknek a tojásokat, amiket nyuszi elrejtett. Aztán leterítünk pokrócokat, és körbekínáljuk egymást, megvendégeljük egymást, igazi batyus rendezvény lesz, azt esszük, amit viszünk” – mondta kedvesen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Két komoly fiatalember derűsen idézte fel a régebbi húsvétokat

Végül két fiatalembert, Szalay Alexander Olivért és Turtegin Áront kérdeztük arról, hogy vajon az általános iskolás korosztály miként ünnepli meg a húsvétot. A kisikolások először visszakoztak kissé, mert ők idén mindketten elutaznak, egyikőjük a nagymamájához Nyíregyházára, a másikuk pedig Balatonra, így idén a locsolkodás elmarad, hiszen ezeken a helyeken nem ismernek senkit, és csak a nő rokonaikat, édesanyjukat, nagymamájukat locsolják meg. De ahogy töprengenek, csakhamar eszükbe jutnak korábbi húsvétok emlékei, és a kedvünkért derűsen fel is elevenítettek azokat.

„Emlékszem, egyszer, amikor még panelban laktunk, felcsöngettünk az ott lakó lányokhoz, és lehívtuk őket. Amikor pedig leértek, a kapu előtt egy nagy vödör vizet öntöttünk rájuk. Arra azért vigyáztunk, hogy a víz meleg legyen”

– mesélte nevetve, de meglepően felnőttesen az egyik fiatalember. A másik azt emlegette, hogy milyen tréfás volt, amikor az édesanyja tojást szeretett volna festeni, ám amikor ránéztek, csak azt látták: hiába volt vele munka, kifolyt belőle a tojás.
Végül mindketten egyet értettek abban, hogy nagyon szeretik azt a szokást, amikor a kertben eldugnak csokikat, és meg kell találni, valamelyikük elárulta: ilyenkor sokat gyűjt be, és tartalékolja, beosztja azt. Annyira lelkesek lettek ettől a szokástól, hogy kissé zavarba is jöttek, és hozzá tette az egyikük: „Tudja hogy van, hiába 11, 12, 13 éves egy gyerek, de azért még csak ott lakik benne a kisgyermek”.

Mi pedig csak annyit tudtunk erre mosolyogva mondani: nagyon helyes, tessék is azt megőrizni, ez a lelkes kisgyermek jó, ha ott van 30, 40, 50 évesen, sőt még azon túl is. Ők helyeseltek, ebben az egyetértésben vettünk búcsút.

És Önöknek, van kedves emléke, szokása? Miként ünnepli a húsvétot? Írják meg, kommenteljenek, hiszen sokaknak örömet szerezhetnek azzal, ha egy-egy különös szokást megosztanak, ihletet adnak másoknak is. Vagy csak egytréfás történettel mosolyt csalnak az arcokra.

Előző cikkDöntőig meneteltek a Dunakeszi Kiscicák
Következő cikkAz M2-es miatt a MÁV-ot kérdezi a polgármester