Az önkormányzat tovább kívánja bővíteni a Zöld Dunakeszi Programot, ezért lakossági igény esetén elindítja az esővízgyűjtő tartályok támogatását a városban. Ahogy a Dunakeszi Post megtudta, Szabó József, a 3. sz. körzet önkormányzati képviselője vetette fel, hogy a kertvárosi övezetben szükség lenne egy ilyen jellegű önkormányzati támogatási rendszerre. Dióssi Csaba polgármester is a támogatja a kezdeményezést, és mint kiderült: amennyiben a körzetben sikeres lesz az akció, Nyíri Márton környezetvédelemért felelős alpolgármester irányításával kiterjesztik azt az egész városra. A részletekről a képviselőt és az alpolgármestert kérdeztük.

Nyíri Márton alpolgármester elmondta, hogy a szélsőségesen aszályos és a zivataros időjárás váltakozása egyaránt kedvezőtlen a növények számára. A probléma enyhítésére megoldást jelent a lehullott csapadék gyűjtése, amelyet felhasználhatunk kertünk öntözésére. Ehhez legalkalmasabb egy esővízgyűjtő tartály telepítése, amely egy igazán zöld megoldás.

„Szabó József képviselő ötlete volt, hogy indítsunk el egy próba programot. Nála a legjobb kezekben van a feladat.

Kidolgozta a részleteket, megszervezte az igénylés és a szállítás menetét, most már a lakosságon van a sor” – nyilatkozta az alpolgármester.

Ha kell, házhoz is viszik majd

Szabó József képviselő elmondta, hogy a tartályok mérete miatt a legnagyobb problémának azt érzi, hogy kevesen tudják megoldani a házhoz szállítást. Ebben is segítséget nyújt az önkormányzat. Emellett, ha megfelelő számú igény érkezik, akkor a város nyomott áron tudja ezeket beszerezni. „Sőt, Dióssi Csaba polgármester úrral egyeztetve az önkormányzat támogatás formájában is részt vállal a költségekben (15.000 forint), így valóban egy nagyon kedvezményes összegért tudnak a lakosok hozzájutni ezekhez a szettekhez. Ugyanis egy dolog a tartály, de mi az ehhez szükséges csapot és egyéb alkatrészeket is biztosítjuk” – részletezte Szabó József képviselő.

Mit tudnak ezeket a tartályok?

Tartós, időjárásálló műanyagból készülnek, talapzatuk a súly hordozásán túl lehetővé teszi, hogy a tartály csapja alá tudjunk helyezni egy vödröt vagy locsolókannát. A csap segítségével kinyerhetjük a vizet a tartályból. A víz tisztán tarthatóságát, az algamentességet, és a szúnyoglárvák megtelepedésének megakadályozását, a levegőtől és fénytől való elzárását pedig egy tető biztosítja.

A program keretében 3-féle tartályra lehet jelentkezni. Ezek tartalmazzák a tartályt, az ereszcsatorna vízgyűjtő szettjét és a hozzátartozó csapot is. A csomagárak az alábbiak:

  • 1. Maze 240 l: önkormányzati kedvezménnyel 17.167 Ft
  • 2. Raincan 210 l: önkormányzati kedvezménnyel 10.818 Ft
  • 3. AquaCan Baby 210 l: önkormányzati kedvezménnyel 25.791Ft

Mi az igénylés menete?

Megfelelő számú lakossági igény esetén indítjuk el az önkormányzati programot, ezért egy előzetes felmérést tartok. Már most látszik, hogy hatalmas az érdeklődés. Amennyiben valaki a körzetemben él, és szeretne ilyen tartályt, kérem, hogy mihamarabb jelentkezzen az alábbi e-mail-címek egyikén: joszabo61@gmail.com, esovizgyujtes@dunakeszi.hu, hiszen első körben 100 tartállyal indítjuk el a programot. A jelentkezés elkötelezettséggel még nem jár. A jelentkezésnél szükséges megadni a nevet, a címet, a telefonszámot és az e-mail-címét, hogy a további információkról értesíthessem a jelentkezőt. A környezettudatosság, a felelős vízgazdálkodás mindnyájunk közös ügye, tegyünk érte!

A pályázati kiírást és az adatlapot itt találja.

Előző cikkAktuális információk az Iskola utca és az Aradi vértanúk terének felújításáról
Következő cikkKözösen emlékeztek meg az aradi vértanúkról Dunakeszin