Július 29-én lehet szúnyogirtás Dunakeszin. Ami azonban még ennél is fontosabb, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ, figyelembe véve egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését, 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást – tájékoztatta az NNK az MTI-t.

Steve Fabian felvétele

Július 29-én lehet földi szúnyogirtás Dunakeszin – legalábbis ez szerepel a katasztrófavédelem honlapján található táblázatban. Légi, kémiai irtásról itt nincs szó ami azért fontos, mert hétfő délután az NNK engedélyezte, ideiglenes jelleggel, a légi, kémiai irtást. Minderre azután került sor, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  arról tájékoztatta az országos tisztifőorvost, hogy az elmúlt hetek esőzései miatt elszaporodtak a szúnyogok, és a megfelelő mértékű gyérítés a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható.

Ezért az NNK deltametrin és természetes piretrin hatóanyagtartalmú biocid termékekkel engedélyezte a szúnyogok légi úton történő gyérítését.

Arra figyelmeztetnek, hogy a szúnyoggyérítés idején a szabadban tárolt tárgyakat, ruhákat le kell takarni vagy zárt térbe kell vinni. A kezelés alatt és után egy órán át az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani, a szellőztető berendezéseket pedig ki kell kapcsolni.