Az önkormányzat korábban a fiatalok és a szüleik körében kérdezte meg: lenne-e igényük egy ifjúsági ház kialakítására. Egy olyan helyre, ahol a fiatalok összejöhetnek, akár szakköröket tarthatnak, beszélgethetnek, közösen tölthetik el a szabadidejüket. A felvetés pozitív fogadtatásra talált, így az egyeztetéseket követően egy több ütemből álló tervet vázoltak fel. Utánajártunk, milyen fázisban tart most a folyamat.

Az elképzelések szerint a volt rendőrségi épületből (Verseny u. 14.) alakítaná ki a város az ifjúsági házat. Az ehhez szükséges forrást több lépésben pályázati forrásból biztosítják rá. Az első ütem meg is valósult: az épület romos részét elbontották. A következő ütem pedig a pályázat előkészítésénél tart. Az épület fennmaradó része azonban felkeltette Kovácsné-Fartely Anikó érdeklődését. Mint megtudtuk, azzal a szándékkal kereste meg a várost, hogy amíg az épület felújítására vonatkozó pályázás zajlik, ő kibérelné a helyet, és a lehetőségekhez mérten elindítana egy olyan bisztrót, ahol a fiatalok találkozhatnak, beszélgethetnek. Nem is vártunk tovább, felkerestük a helyet, ami a Yard bisztró nevet kapta, és megkérdeztük Anikót.

Látványterv a leendő ifjúsági házról

Hogyan jött az öltet, hogy elindítson egy ilyen projektet?

25 éve foglalkozom vendéglátással. Tavaly ősszel bezártam a sörözőmet, és akkor egy nagyot álmodtam. Bátorságot gyűjtöttem, és bementem Dióssi Csaba polgármester úrhoz, hogy megkérdezzem, nem tudna-e egy romos épületet bérbe adni, amit helyi cégek támogatásával fel lehetne újítani, hogy a helyi fiataloknak legyen lehetőségük kikapcsolódni, feltöltődni. Az agglomerációban mindenhol lokális probléma, hogy a fiataloknak nincs elég szórakozási lehetőségük, a fővárosba járnak szórakozni. A polgármester nagyon nyitott volt erre, szóba került a művelődési ház melletti iskola épülete, de az nem tűnt ideális helyszínnek.

A polgármester felvetette, hogy épp készülőben van az ifjúsági ház kialakítása a városban, ha azon a helyen megszervezek egy büfét, akkor ő azt támogatja.

Szóval szabad utat kaptam, ezért elkezdtem felkeresni a helyi cégeket, hogy támogassák az ügyet.

Meglepően sokan segítettek

Könnyű volt támogatókra találni?

Őszintén én magam is meglepődtem, mert nagyon adakozó cégekre találtam, igaz, nem pénzt kértem, hanem a felújításhoz, a büfé kialakításához anyagokat, felszereléseket.  Az EGLO LUX-tól kaptuk az összes lámpát, a Fénycsillag Kft.-től a villanyszereléshez szükséges dolgokat, a fateleptől pedig faanyagokat a tetőhöz, illetve a berendezéshez is pár dolgot. Sokkal többen segítettek, mint amire számítottam. A mai világban ez ritka dolog.

Két biliárdteremben biliárdozhatnak a fiatalok

Milyen lehetőségei lesznek itt a fiataloknak?

A büfében finom ételekkel várom a vendégeket és frissítő italokkal. Van hideg és meleg étel, menü is. Két biliárdteremben biliárdozhatnak a fiatalok, akik szeretik a dartsot vagy a csocsót, azoknak is van lehetőségük a kedvenc szórakozásukra, illetve van egy társasjátékszobánk, amelyben izgalmas társasjátékokkal, kártyákkal várjuk a fiatalokat.

Holt tart jelenleg a felújítás?

A büfé a támogatók segítségének köszönhetően augusztus 4-én megnyílt. Mellettünk folyamatosan zajlanak a felújítások, jelenleg épp az udvart alakítják ki, ahol lesz kosárlabdapálya, focipálya. Próbálunk bővíteni a lehetőségeken, hogy minél több fiatal találja meg itt a számításait a kikapcsolódásra, a hasznos szabadidő eltöltésére.

A cél, hogy helyben is legyen közösségi tere a fiataloknak

Hány éves korosztályt céloztak meg?

Nincs korosztályhoz kötve, várjuk a kisebbeket ugyanúgy, mint a kamaszokat, fiatal felnőtteket, illetve a családokat is. Az udvaron a kisebbeknek ugróiskolát alakítottunk ki, folyamatosan érkeznek hozzánk a családok is kisgyerekekkel. Akik megfordultak nálunk, nagyon jól érezték magukat. Sokan bejönnek csak szétnézni.

Havonta egyszer a helyi és környékbeli zenekaroknak adunk fellépési lehetőséget.

A mellettünk lévő épülettel lesz összenyitva a Yard bisztró, ahol lesz a lányoknak egy külön szoba sminkelésre. Hamarosan szeretnénk szervezni egy főzőversenyt, a különböző tárgyakat gyűjtőknek is lehetőséget szeretnénk adni az udvaron egy vásár megszervezésére. Minél színesebb programokkal várjuk a gyerekeket, fiatalokat, családokat.

Lehetőséget nyújtanak helyi, feltörekvő fiataloknak a bemutatkozásra. A képen az Ana & Willamos zenekar látható, akik egyébként országosan szoktak koncertezni, érdemes megnézni őket a https://www.facebook.com/AnaWillamos oldalon.

Mikor van nyitva a bisztró?

Reggel 8 órától este 22 óráig vagyunk nyitva hétköznap, pénteken éjfélig. Hétvégén 13 órától éjfélig. Mindenkit szeretettel várunk, hiszen az a célunk, hogy minél több fiatal találkozhasson itt egymással.

Előző cikkNa erre nem számítottak…, vagy mégis?
Következő cikkVáltozik a Feszt programja