A gluténmentes táplálkozás ma már nem csupán egy szükségszerű diéta, hanem egy tudatos életmód része is. Dunakeszin februárban nyílt meg az első franchise partnere az Egy Csepp Csoda nevű gluténmentes pékségnek. A vállalkozás célja, hogy ne csak az ételérzékenyek számára kínáljanak alternatívát, hanem mindenkinek egészséges pékárut biztosítsanak. Az üzlet létrejöttéről, működéséről és jövőbeni terveiről Molnár Tímeával, a dunakeszi üzlet vezetőjével és Kelemen Zoltánnal, az alapítóval beszélgettünk.

“Nemcsak gluténmentes, hanem egészséges is

A Dunakeszin megnyílt pékség egy Veresegyházon indult családi vállalkozás része. Kelemen Zoltán, az Egy Csepp Csoda egyik tulajdonosa eredetileg saját családi érintettségük miatt kezdett gluténmentes pékárukat fejleszteni.

„A nagyobbik lányom tejfehérje-érzékeny, a kisebbik pedig gluténérzékeny, a feleségem pedig mindkettő” – meséli Kelemen Zoltán. “Amikor kiderült, hogy milyen nehézségekkel jár az iskolai közétkeztetésben ezeknek a gyermekeknek az ellátása, úgy döntöttünk, hogy magunk kezdünk el egészséges, természetes alapanyagokból készült gluténmentes termékeket készíteni.”

A pékség különlegessége, hogy nem használ fehér rizslisztet, kukoricalisztet vagy burgonyakeményítőt, amelyek gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak. “A mi termékeink alapja a zab, a cirok, a hajdina és más lassú felszívódású összetevők” – teszi hozzá Molnár Tímea, a dunakeszi üzlet vezetője.

A dunakeszi üzlet február 1-jén nyitotta meg a kapuit, és az első hetekben hatalmas érdeklődés övezte. “Nagyon sokan jöttek, vásároltak, posztoltak róla, és szóban is kifejezték az örömüket” – meséli Molnár Tímea. “Az első két hét kiemelkedően erős volt, de azóta is folyamatosan érkeznek új vásárlók, akik csak most fedezik fel, hogy itt vagyunk.”

A vásárlói kör nemcsak az ételérzékenyekből áll, sokan az egészséges életmód miatt választják a pékség termékeit. “Ezért is fontos, hogy az ételeink ne csupán mentesek, hanem táplálóak és finomak is legyenek” – hangsúlyozza Zoltán.

A pékség kínálatában számos különleges termék szerepel. “A csigák, a leveles tésztából készült termékek, mint a sajtos masni vagy a pizzás csavart, nagyon népszerűek” – mondja Tímea. “A pitéket is imádják, például a meggyes pitét, az almás pitét vagy a köles túróval készült vegán túrós pitét.”

Zoltán saját kedvence a mexikói csavart, amely az utóbbi időben lett nagy sláger. “Édes vonalon a pitéket kedvelem, de cukrászként minden süteményt imádok, szóval nehéz lenne egyet választani” – nevet.

Az üzlet célja nem csupán az értékesítés, hanem a társadalmi edukáció is. “Fontosnak tartjuk, hogy az emberek megértsék a különbséget a különböző gluténmentes termékek között” – mondja Kelemen Zoltán. A pékség ezért folyamatosan készít edukatív tartalmakat közösségimédia-oldalaikra, például videókat arról, hogy miért károsak a keményítő alapú mentes élelmiszerek.

Emellett Zoltán hosszú távú célja, hogy az óvodák és az iskolák számára is elérhetővé tegyék az egészséges, gluténmentes pékárukat. “Jelenleg sok gluténérzékeny gyerek vagy nem kap megfelelő ellátást, vagy ipari, gyors felszívódású pékárut kap, ami hosszú távon cukorbetegséghez vezethet” – magyarázza.

A dunakeszi pékség sikere azt mutatja, hogy egyre többen keresik az egészséges alternatívákat.

A jövőben további franchise partnerekkel szeretnék bővíteni az üzlethálózatot, de csak olyan partnerekkel, akik azonos értékrendet képviselnek. “Nem a gyors terjeszkedés a cél, hanem hogy minőségi, egészséges élelmiszereket kínáljunk azoknak, akiknek valóban szükségük van rá” – zárja gondolatait Kelemen Zoltán.

A gluténmentes pékségek egyre fontosabb szerepet töltenek be a tudatos táplálkozásban. A dunakeszi Egy Csepp Csoda pékség pedig egy példa arra, hogy egy üzleti vállalkozás is lehet egyben társadalmi küldetés is. Hamarosan meg is kóstoljuk a termékeket, figyeljék oldalunkat a beszámolóért.

-Kis olévér Rudolf –

Előző cikkElkezdődött a regisztráció a családi szűrőnapra
Következő cikkSzenzációs siker a felnőtt asztalitenisz országos bajnokságon