Ismeretlen csalók az MVM Next (korábbi nevén NKM Energia) nevében – számla elkészülésére hivatkozva – félrevezető e-mailekkel vették célba a magyarországi internethasználók széles körét – tájékoztat az állami cég közleménye. Ilyen e-mailt már Dunakeszin is kaptak.

Figyelmesen olvassa el a kapott e-mailt, és ha az abban szereplő adatok nem pontosak, vagy a levél helyesírási hibákat tartalmaz, illetve ha magyartalan, ne adja meg személyes vagy banki adatait! Ha olyan hivatkozást talál a levélben, amelynek a nevében nem a megszokott cím szerepel, ne is kattintson rá – írja a tájékoztatójában az MVM.

Egy dunakeszi zárt Facebook-csoportban egy posztoló már meg is mutatott egy ilyen levelet, amelyet ő kapott. Ebből az látszik, hogy maga a levél akár valódi is lehetne. Mindenesetre árulkodó lehet a túl alacsony összeg is. Ennek a csaló szempontjából az a logikája, hogy egy 1000 forintos cechet könnyen kifizet az ember, talán utána sem néz. Viszont mivel adathalász felületre terelik át, az adatokat megszerezve később már komolyabb pénzt is leemelhetnek a számlájáról.

A posztoló hölgy egyébként jó tanáccsal is szolgált, azt írja: nagyon megtévesztő, olyan mint az igazi. Az enyémben teljesen magyarul írtak, csak a Gmail figyelmeztetett, hogy egy orosz domainen keresztül jött.

Az MVM arra is felhívja a figyelmet, hogy bizalmas adatokat (pl. jelszavakat, személyes adatokat, banki azonosítót) nem kérnek e-mailben.

Abban a bizonyos csoportban, ahol felfigyeltünk erre az e-mailre, azt írja valaki, hogy őt már megkárosították ilyen módszerrel. A helyzet tehát az, hogy a trükk működik.

Mindenesetre itt meg tudja nézni, hogy milyen további ajánlásokat fogalmaz meg az MVM.