Eddig csaknem 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be a jelenleg működő 25 oltóponton – közölte az országos tisztifőorvos. Dunakeszihez a Honvédkórház és a kistarcsai kórház van a legközelebb.

Az oltópontok nagy forgalmat bonyolítanak le, így a városi kórházakkal bővítik azok körét, és tervezik a háziorvosok bevonását is az oltásba. Müller Cecília arról is beszélt, hogy az egészségügyi dolgozók után a második körben a szociális otthonok lakói és dolgozói kapják meg a védőoltást, ezekbe az intézményekbe mobil oltócsoportokat küldenek.

A Magyar Orvosi Kamara honlapján a szervezet titkára, Svéd Tamás osztotta meg a vidéki és a fővárosi oltópontokon tapasztaltakat. Mint írja, Magyarországra az EU által lekötött mennyiségből eddig nagyjából 79 ezer oltóanyag érkezett. Ez a mennyiség elvileg mintegy 80 ezer ember beoltását tenné lehetővé a napokban, ha biztosak lehetnénk benne, hogy a három hét múlva esedékes második oltás idejére ugyanennyi, ugyanilyen oltóanyag rendelkezésre áll majd – áll a Szabad Európa összefoglalójában. Mivel azonban az illetékesek ebben nem bíznak eléggé, a rendelkezésre álló anyag felét a második oltásra tartalékolják.

Ezzel kapcsolatban a tisztifőorvos arról beszélt, hogy kedden 39 ezer adag védőoltás érkezett Magyarországra, idáig már 78 ezer ember oltására elég vakcinát szállítottak az országba. A jövő héten, azután hetente további oltóanyag-mennyiség érkezik majd – mondta.

Ön jelentkezett koronavírus elleni oltásra?

Dömötör Csaba államtitkár pedig arról tájékoztatott, hogy az interneten 632 ezren, levélben pedig 391 ezren jelezték igényüket az oltásra.