„Az ember sohasem öreg ahhoz, hogy tanuljon.” Ennek az idézetnek a szellemében szervezett a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub egy izgalmas és meglepő programot a tagjai számára.

“Az idős ember, amíg él, addig alkotni tud, és ha dolgozik, az mindenkinek hasznos. Klubtagjainknak nincs rendszeres, állandó elfoglaltságot jelentő állása, vagy csak nagyon kevésnek. Viszont olyan munkát végez, olyan elfoglaltsága van, amit szívesen csinál. Mert szülők, nagyszülők, szerencsésebbek dédszülők. Érzékelhetően megváltozott a világ körülöttünk. Ezt követni kell, fel kell zárkózni. Haladni kell a felgyorsult világgal.

Rá kellene döbbennie az embereknek, hogy tanulni sosem késő, főleg, ha viszonylag rövid idő alatt megszerezhet egy olyan tudásbázist, amit később kamatoztathat, A hasznára válhat.

Valamint azt, hogy ebben a pesszimista világban egy kis optimizmus és önismeret sosem árt” – tudtuk meg Zupka Sándortól, a klub vezetőjétől.

Radvánszky Edit klubvezető helyettes a Postnak úgy nyilatkozott: A megszerzett tudás és élettapasztalat óriási érték, és ezt a gondolatot fontos megerősíteni a klubtársainkban, ezzel is növelve az önbizalmukat. A Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub 2023-as statisztikája szerint 334 fő a klubtagok száma, ebből 79,64%-a nő és 20,35%-a férfi. Bizonyított tény, hogy a nők minimum 5-6 évvel tovább élnek, mint a férfiak, és sokkal aktívabbak is, ennek ellenére idősként rendkívül alacsony az önértékelésük. Sokan nem is gondolnak bele, hogy ez a kiemelt csoport mennyire hasznos a társadalom számára: aktívak, hatalmas a teherbírásuk, több szerepben is megállják a helyüket, és a férfiakat is általuk lehet megszólítani. Az idős, tapasztalt nő olyan érték, amit meg kell becsülnünk, és nekik is meg kell becsülniük saját magukat, hiszen addig kell egy idősre odafigyelni, amíg él.

A klub tagjai közösségben tartásának egyik eszköze a mentálhigiénés programok szervezése – jelen esetben az élethosszig tartó tanulási program megvalósítása, életre keltése. A Milton Friedman Egyetem dr. Jászberényi József kultúrtörténész, gerontológiai kutató szervezésében a klub tagjai egy nagyszerű, féléves programsorozat résztvevőiként lehetnek az egyetem hallgatói. 

Az előadások témái:

  • Az időskor életszintjei: mit együnk és mit ne együnk idősebb korban. Életünk harmadik és negyedik kora.
  • Szerelem a Kádár-korban. Szerelem ma. Ne dőlj be! Átverések időskorban.
  • Könyvtárak szerepe és átalakulása a mai világban a féléves programsorozatnak köszönhetően.

A programon több mint 160 klubtag vett részt, akik szeretnék bővíteni tudásukat és élni az egyetem adta lehetőséggel. Remélik, hogy a legközelebbi a Mit együnk és mit ne együnk időskorban című előadást is nagy érdeklődés kíséri majd.

Előző cikkRakonczai Imre-koncerttel készülnek Dunakeszin a nőnapra
Következő cikkMegússzuk a tavaszt havazás nélkül?