Erzsébet és férje igazi lokálpatrióta. Családjaik, már 100 éve Dunakeszin élnek, beletartoznak abba a 18 családba, akik a város második elnéptelenedése után Dunakeszi új alapját képezték. Városunk közismert és híres zongoratanárnőjével, Domoszlai Erzsébet szemével nézzük Dunakeszit.

Ahogy megérkezünk otthonukba, azonnal érezhető volt az az erős szeretet, ahogy büszkén őrzik családjuk régi emlékeit. Náluk minden tárgyhoz kötődik egy élmény és történet, Erzsébet pedig csillogó szemmel egyre csak mesél és mesél.

Erzsébet, mi lenne az, amit a legfontosabbnak tart, hogy elmondjon Dunakesziről?

Számomra Dunakeszi az otthon, mélyek a családi emlékek és a kötődés, hiszen engem minden ide köt. Emlékszem, ahogy 6 éves koromban megkérdezte egy néni, hogy mi leszek, mire én azt válaszoltam, hogy zongoratanárnő. Nekem még hosszan kellett az újpesti zeneiskolába gyalogolnom és buszoznom, mert akkoriban Dunakeszin szinte semmi nem volt.

Emlékszem a poros kis utcákra, mikor még a házak előtt padok álltak, a nagy búzatáblákra és a paradicsom földekre.

Később, a ’80-as években igazi alvó város volt, hiszen szinte mindenki Budapestre járt tanulni illetve dolgozni. A demográfiai hullám miatt megnövekedett gyermeklétszám, elindult a város fejlődése, a fiatal házasok megnövekedett lakhatási igényeihez igazodva elkezdett épülni a lakótelep, az új iskolák és a gimnázium is. Az utóbbi 15-20 évben elkezdett megnövekedni a lakosok száma, 8-10 éve pedig óriási fejlődés tapasztalható. Az ellátottság minden igényt kielégít és az egész város egyre szépül. Aki ismer, tudja rólam, hogy nagyon szeretem a virágokat. Számomra nagyon jó érzés, hogy bármerre megyek a városban, mindenhol szépen gondozott parkok és játszóterek vannak, tele csodaszép növényekkel és virágokkal. Aki régóta lakik itt, a Duna-part szerelmese. Ahogy megszépült rengeteg embernek és családnak nyújt kikapcsolódási lehetőséget, nyugalmat és örömöt.

Számomra nagy öröm és büszkeség, hogy a hajdan volt kisvárosból, a lehetőségek csodaszép városa lett, ám mégis megőrizte család és gyermekközpontú beállítottságát. Nemrég olvastam egy cikket, ami arról szólt, hogy Dunakeszin jó élni, ezzel tökéletesen egyet is értek, én is nagyon szeretek itt élni.

Hol lát lehetőséget a további fejlesztésekre?

Három dolog jut eszembe. Az egyik terület a szívemnek kiemelten fontos, hisz a munkámhoz kötődik, a másik terület problémáit pedig aktív nagymamaként tapasztalom. A FFAMI (Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola) rendkívül eredményes, országos és egyéb rangos versenyeken kiemelkedő eredmények igazolják kollégáim rendkívüli munkáját. A zene, képzőművészet és tánc társszakon is nagyon sok tehetséges fiatal tud alkotni, a jelenlegi épület lehetőségeit azonban meghaladtuk. Sajnos nagyon sok tehetséges gyereket kell eltanácsolnunk, mert olyan magas a jelentkezési létszám, hogy nem tudjuk őket hol tanítani.

Hatalmas az igény egy helyi, magas színvonalú összművészeti központ létrehozására, egy nagyobb és a mai igényeket kiszolgáló modern központ, ami minden területen kielégítené a város lakosságának növekvő kulturális igényekeit. Az új művészeti központban helyet kapna a FFAMI is, hogy további gyermekek kapnának lehetőséget, hogy tanáraiknak köszönhetően kibontakoztassák a bennük rejlő művészi lehetőségeket. Évekkel ezelőtt láttuk a terveket és sokan várjuk, ha előre lépés történne

Mi az a másik két terület, amit említett?

A középiskola kérdése a második terület. A Radnóti Gimnázium igen rangos, azonban a megnövekedett lakosság miatt a gyermekek létszáma is egyre növekszik, egy új középiskola építése is nagyon fontos lenne.

Harmadik témám pedig, a férjemmel együtt azt valljuk, hogy ép testben, ép lélek, nekünk az aktív mozgást a kerékpározás jelenti. Az unokáinkkal nagyon sokat biciklizünk és azt tapasztaljuk, hogy kevés helyen tudunk biztonságosan menni. A bicikliutak időnként igencsak hepe-hupásak a padkákhoz való illesztéseknél és a dilatációs csíkok megnehezítik a biztonságos közlekedést.

Nagy öröm volt számomra a megkeresés és, hogy megoszthatom városunk vezetőjével a felvetéseimet. Kíváncsian várom polgármester úr válaszait – mondja kedves mosollyal Domoszlai Erzsébet.

[message_box title=”” color=”blue”]
Ismét Dióssi Csabához mentünk a tanárnő kérdéseivel. 
Polgármester úr, az elmúlt években valóban készültek tervek egy új összművészeti központról?

Az itt élők igényeire reagálva és nagy örömére, az utóbbi években egyre pezsgőbb kulturális élet jellemzi városunkat. Több új rendezvényt hívtunk életre, a Mozdulj Dunakeszit, a Sportmajálist, a Jam Jazz-t, a három napos Dunakeszi Fesztet, az Adventi Vásárt, a Mikulás ünnepséget, Újévi Koncertet, továbbá évente több visszatérő családi rendezvény és fesztivál kerül megrendezésre. Emellett nagy büszkeségünk, hogy a Farkas Ferenc Művészeti Iskola növendékei és Domoszlai tanárnő tehetséges diákjai Kováts-Szőcs Benedek, Löffler Krisztina Emese és Ungár Cecília zongorajátékukkal egyre nagyobb sikereket érnek el országos és nemzetközi viszonylatban egyaránt. Az események és az előadások egyre növekvő látogatószáma, valamint városunk fiatal művészeinek támogatása is indokolja, hogy egy színház- és koncerttermet, valamint egy modern művészeti iskolát magában foglaló Művészetek Háza épüljön Dunakeszin, melyet állami segítséggel szeretnénk megépíteni.

Az előzetes tervek szerint az ötszintes épület magában foglalna egy 750 férőhelyes színház- és koncerttermet, valamint egy művészeti iskolát, tánctermet és kamaratermet, a Dunakeszi Teátrum is új otthont kaphatna az újonnan épülő Művészetek Házában. Terveinket, a helyi művészeti csoportok vezetőivel, gyakorló művészek és szakértők bevonásával alakítottuk ki. A befogadóképességet és a méretet az alapján határoztuk meg, hogy a nézőszám és a modern technika segítségével műsorra vehető előadásokkal fenntartható legyen az intézmény.

Az előadások és rendezvények eddigi fogadtatása alapján, biztosak vagyunk abban, hogy városunkban is egyre növekvő igénye van a helyben lévő magas színvonalú kulturális előadások rendezésére.

Hisszük, hogy az új Művészetek Háza lehetne a Dunakanyar egyik legnagyobb és legszínvonalasabb kulturális intézménye.

Az egyre növekvő igény kapcsán felvetődik egy másik középiskola megépítése is, hiszen mind több gyermek szeretné helyben folytatni tanulmányait. A helyi gimnázium lehetőségei már kevésnek bizonyulnak, hatalmas a túljelentkezés és a helyhiány miatt, sok gyermeket kell eltanácsolniuk. Mikor lesz új középiskolája Dunakeszinek?

Igen, ez valóban megoldásra váró terület. Mi is érezzük egy új középiskola megépülésének egyre növekvő igényét. Ahogy említette, valóban sok gyermek van városunkban és felelős szülőként, anno engem is megnyugtatott a tudat, hogy mind a négy gyermekem a helyi gimnáziumban tanulhatott tovább. Fontosnak tartjuk, hogy középiskola szintjén is bővüljön városunk.

Jeleztük a felmerült és az egyre növekvő nagy igényt az Oktatási Minisztériumnak, megkezdtük az előzetes tárgyalásokat, amik jelenleg is folyamatban vannak. Elkészült az új középiskolai koncepció, ami tartalmaz egy kéttannyelvű gimnáziumot, 4 párhuzamos osztállyal és egy szakgimnáziumot, 5 párhuzamos osztállyal, informatikai, gazdasági és műszaki területeken történő képzésekkel. Megtettük a szükséges lépéseket ahhoz, hogy ténylegesen elinduljon és támogatásra találjon egy új középiskola megépülése Dunakeszin. Terveinket a Miniszterelnök Úr támogatásra méltónak találta. Nyár folyamán kormány elé kerül a koncepció megvalósulását támogató határozat.

Ön aktív sportember és Dunakeszi is a sportok városa. Aki hobbi szinten sportol, sokat biciklizik, ahogy ezt Erzsébet is említette. A bicikliutakkal kapcsolatban milyen tervek és fejlesztések történnek?

Valóban én is úgy gondolom, hogy a sportnak nagyon fontos szerepe van. Városunkban mindig is aktív sportélet volt, számos sportot támogató rendezvényt szervezünk, támogatjuk és terelgetjük a gyermekek intézményesített sportban való részvételét. Bevezettük az óvodákban és általános iskolák alsó tagozatában egy egyedi sport modellt, ami összesen hét sportágat ismertet meg a gyermekekkel. A Budapest-Dunakeszi kerékpárút építése hamarosan elkezdődik és idén el is készül. Szeretnénk egy olyan bicikli utat is, amit „Dunakeszi kerékpár-nagykörútnak” neveznénk, amin a Repülőtéri útról indulva, végig le lehet kerekezni a Duna-partra és a strandra. A Repülőtéri út felújításával egy időben már elkezdődtek az építési munkálatok is. Mivel ezek pályázati forrásokból épülnek, nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelnünk és teljesíteni az előírt követelményeket. Az újonnan épülő kerékpárutak a legjobb minőségben és legmodernebb követelményeknek is meg fognak felelni.

Bízom benne, hogy az egyre jobb minőségben és hosszabb távon kiépülő kerékpárutak minőségileg is aktívan hozzájárulnak majd ahhoz, hogy nemcsak az intézményes, hanem a hobbiszerű sportélet továbbra is aktívan meghatározza városunkat. Szeretnénk, Erzsébetékhez hasonló sok aktív nagyszülőt ösztönözni fittségük és egészségük megőrzéséhez. Büszke vagyok arra, hogy Erzsébetékhez hasonlóan, sok nyugdíjas él a város nyújtotta sportolási lehetőségekkel, kiemelkedőnek tartom, hogy a helyi Nyugdíjas klub is aktív programokat és kirándulásokat szervez tagjainak.

Ha már a sportnál és a kerékpározásnál tartunk, így a jó idő beköszöntével használják ki a már meglévő sportolási lehetőségeket. Mi pedig mindent megteszünk városi szlogenünk érdekében, miszerint Dunakeszi, a Mi városunk, értünk épül!

[/message_box]

Előző cikkMég várják a jelentkezőket a dunakeszi sakkversenyre
Következő cikkOlvasóink támogatnának egy éjszakai buszjáratot Dunakeszire