Háziorvosként, 5 évvel ezelőtt, GPS-szel jöttem, hogy  polgármester úrral beszéljek a Dunakeszi Alsón lévő háziorvosi körzetről. Ennyire nem ismertem Dunakeszit. Ma már tudom, hogy ez volt életem egyik legjobb döntése – mondja Dr. Guba Ágnes, Dunakeszi Alsó háziorvosa aki ezen a héten kérdezi Dióssi Csaba polgármestert.

2014-ben, egy gyógyszercégnél dolgozó ismerősöm említette, hogy 2 éve sikertelenül próbálják betölteni a praxist, én pedig úgy gondoltam, megpróbálom. Így lettem háziorvos Dunakeszi Alsón, ahol egy rendkívül aktív, lelkes, összetartó és kedves kis közösség, a Dunakeszi Alsóért Egyesület tagja lettem – meséli a városba költözésének történetét Dr. Guba Ágnes. Az egyesülettel évek óta megrendezik az Alsói Egészségnapot, ahol helyi szakorvosok prevencionális szűrővizsgálatokat végeznek. A rendezvény ugyan nem ingyenes, azonban rendkívül kedvezményes áron van lehetőség ultrahang, nőgyógyászati, urológiai és belgyógyászati szűrővizsgálatokra. Az érdeklődés hatalmas, az időpontok nagyon hamar betelnek, és már a helyet is kinőtték. Mindaz a kedvesség, figyelem és megbecsülés, amit a mindennapokban kapok, megerősít abban, hogy bár sok körzetben dolgoztam, Dunakeszin nagyon jó háziorvosnak lenni – mondja magáról Alsó orvosa, akit arról kérdeztük, hogy látja a várost.

Doktornő, ha az ön szemével néznénk a városra, mit látnánk Dunakesziből? Mi az, amitől az ön pácienseinek mindennapjai könnyebbek vagy nehezebbek?

Alsón annyira megszaporodott a betegszám, hogy időben folyamatosan meg vagyunk csúszva a munkáinkkal. Nagy segítség a helyi buszjáratok ügyében lenne, ugyanis aki idős beteg és be kell jönnie a Szakorvosi Rendelőintézetbe, az nem tud máshogy eljutni, csak ha valaki autóval elhozza. Számtalanszor vittem el én is a betegeimet autóval. A laborvizsgálatokra való nehéz bejutás az oka, amiért heti két napon, vérvétel van a mi kis rendelőnkben. Máshogy nem tudnák megoldani az idősek, hogy eljussanak vérvételre.

Dunakeszire jellemző, hogy a lakosok tudatosan figyelnek az egészségük megóvására,  szeretnek mozogni, sportolni, így jelentős igény és nyitottság van a prevencióra. Ezért is olvastam örömmel, a kispiac fejlesztését, hiszen a tudatos táplálkozás nagyon fontos az egészség megőrzésben.

A másik gondolatom: Dunakeszi a sportok városa. Ez valóban így van, rengeteg a lehetőség gyermeknek és felnőttnek egyaránt, az intézményesített sport is szép számmal alakul. A sportok városának azonban sajnos nincs sportorvosa.

Ha összegeznie kellene, akkor melyek azok a területek, ahol fejlesztést vagy változást várna?

Sok mindenen lehet javítani és nekem is rengeteg tervem van – mondja félmosollyal az arcán. Amit kiemelnék, az Alsóról, busszal való könnyebb bejutás Dunakeszire, a sportorvos jelenléte, illetve nagy szívügyemmé vált az Egészség Napok szervezése, ami prevenciós szűrésekkel nagy segítséget nyújtana mindenkinek, egészségesnek és betegnek egyaránt.

[message_box title=”” color=”blue”]
A kérdések kapcsán
megszólítom Dióssi Csaba polgármestert, hogy a városvezetés milyen megoldást kínál a felmerült közlekedési probléma, a hiányzó sportorvos és a prevenciós szűrések kapcsán?

Igen, ismét nekem szegezi a kérdést – kezdi válaszát a polgármester némi mosollyal az  arcán.

Akkor tényleg kezdjük is a konkrétumokkal. A helyi tömegközlekedés fejlesztése az egyik fontos pillére a közlekedésfejlesztésünknek. Az itt lakók tudják, hogy 2010 előtt 1 helyi busz volt, ma pedig 3 helyi busz segíti a közlekedést, ráadásul sikerült ingyenessé is tenni. Ez jelentős változás az elmúlt évekhez képest, a lakosságtól is pozitív visszajelzéseket kapunk. Azonban ezzel még ennek ellenére sem állhatunk meg, nagy lemaradásban voltunk. Kollégáinkkal azon dolgozunk, hogyan tudunk beilleszteni még egy helyi járatot, hogy a kevésbé lefedett területeket is be tudjuk vonni a helyi tömegközlekedésbe.

Kíváncsian várom válaszát, miszerint a sportok városában valóban nincs sportorvos?

Igen, egyelőre ez sajnos valóban így van. Évek óta szeretnénk megoldani a helyzetet, hiszen sportolóinknak Vácra vagy Budapestre kell elmenniük, ha félévente sportorvosi igazolásra van szükségük. Kértem a Szakorvosi Rendelőintézet vezetőjének segítségét, igyekszünk mielőbb megtalálni a megoldást, hogy városi sportolóinknak helyben tudjuk a legjobb segítséget és szolgáltatást nyújtani. Azon dolgozunk, hogy előrelépés történjen a témában, év végére megoldjuk a problémát.

Egészségügynél maradva, mi a véleménye a prevenciós szűrésekről, hiszen Dunakeszi a legnépszerűbb agglomerációs település és nagy tempóban növekszik a lakosság.

Szerencsés település vagyunk,, sok gyerek születik, emiatt az egészségügy fejlesztése kiemelt a programunkban.

A hvg.hu kutatásából kiderült, hogy

Dunakeszi egyike annak az 5 járásnak, amelyben többen születnek, mint ahányan meghalnak, ráadásul középtávon Dunakeszi maradhat az egyetlen, ahol a pozitív demográfiai folyamatok érvényesülnek. Az „életminőség-indikátor” kutatásból pedig megállapították, hogy az agglomerációban Budaörs és Dunakeszi értékei a legjobbak.

A rendszeres prevenciós szűrővizsgálatok rendkívül fontosak.  Talán a legfontosabbnak tartom egészségünk megőrzésének érdekében, hiszen a betegségek korai felismerésével a komoly betegségek is gyógyíthatók, ezért ősszel szűrőnapot tartunk a városi Művelődési Központban.

A tudatos egészségmegőrzés része a tudatos táplálkozás is, hiszen a kistermelői vegyszermentes ételek fogyasztása nagymértékben csökkenti a helytelen táplálkozáshoz kapcsolódó betegségek kialakulását. Emiatt is nagyon jelentős előre lépésnek tartom, hogy pályázati támogatással megtörténik a Kispiac fejlesztése.

Hosszú távú céljaink között szerepel a lakótelepen lévő régi piac helyén vásárcsarnok építése. Az elmúlt 2 évben az önkormányzat 50% feletti tulajdonrészt szerzett, de ez még egyelőre kevés a fejlesztéshez. A vásárcsarnok kialakításához szükség lesz állami támogatásra. Bízunk benne, hogy a Kispiac népszerűsége megalapozhatja a vásárcsarnok építésének indokoltságát.

Nemrég olvastam egy cikket, ami különböző kutatásokat összegezve kijelenti, hogy Dunakeszin jó élni. Ön szerint miért?

Természetesen én is nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy itt élhetek. Olvastam a cikket és a kutatások eredményeit a nagymértékben javuló közbiztonságra és a már említett „életminőség-indikátor” számok is ezt igazolják. Nézze, Önnek mi a legfontosabb családapaként? Elsőként az, hogy biztonságban tudja a családját: nálunk Dunakeszin hónapokon keresztül az a legnagyobb bűncselekmény, hogy 2 személyt előállítanak bolti lopásért, ami persze szomorú, hogy megtörténik, de azért legyünk őszinték, más településeken ennél komolyabb bűnügyi szennyezettség van. A nagymértékben javuló közbiztonság fontos számunkra. Legalább ilyen fontos az, hogy a vagyonunk értékálló legyen. Ma már Dunakeszin egy ingatlan nem pusztán értékálló, hanem értékét évről évre növelni tudja, hiszen olyan volumenű fejlesztések történnek a városunkban, amelyek emelik az ingatlanpiaci árakat, növekszik az úgynevezett „Életminőség-Indikátor”.

A szlogenünkben az szerepel, hogy „Dunakeszi értünk épül”. Ennek forintosítható haszna van minden Dunakeszi ingatlantulajdonos számára. Már nemcsak egy szubjektív érzés, hogy Dunakeszin jó élni, hanem a számok is ezt mutatják. Néhány éve még sok ismerősöm arra a kérdésre, hogy hol laksz, azt válaszolta, hogy Budapest mellett. A legtöbben csak aludni jártak haza. Hétvégén Budapesten kerestek elfoglaltságot, de ez mára megváltozott.

Ha most megkérdezem olyanoktól akik beköltöztek: Milyen itt élni? Az a válasz, hogy „Mi családosok vagyunk, sok gyermekes program van, nekünk nagyon jó itt.” Szeretik választott otthonukat, elégedett emberek. Számomra fontosak a számok, de a számok mögött ezek a családi életek, mondatok azok,  amelyek engem további teljesítményre ösztönöznek.[/message_box]

Előző cikkUgye nem felejtette el, hogy itt az iskolai beiratkozás?
Következő cikkRákospalotára is menne a 3-as metró?