Tizenkét Idősbarát Önkormányzat Díjat adtak át idén. Köztük van Dunakeszi is. A rendezvény második napján Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára azt mondta, hogy ebben az évben a megszokottnál is nagyobb figyelmet kellett fordítani az idősekre.

Dunakeszin a 65 év feletti lakosság aránya 15%, ez 6568 embert jelent. Számukra számtalan szolgáltatást, kedvezményt nyújt a város. Ezzel érdemelve ki, hogy közte legyen annak a 12 településnek, amely megkapta az Idősbarát Önkormányzat Díjat. Az elismerést Sipos Dávid alpolgármester vehette át, aki kiemelte, hogy a díj elnyerésében elévülhetetlen érdemei vannak Csoma Attillának, a VOKE vezetőjének.

Az alpolgármester fontosnak mondta, hogy az idősekre Dunakeszi 47.573.299 millió forintot fordított, már amit forintban ki lehet fejezni. Ebből csak az építményadó kedvezmény 30 millió forintot tesz ki, de a karácsonyi ajándékcsomag is 16 millió forintos tétel.

Ami a VOKE-t illeti, kiemelte az Alzheimer Café elindítását, amely a kórral kapcsolatos támogatói, tanácsadói klub az érintett betegek és családtagjaik részére. A demens betegek ellátásával a Dunakeszi Pszichiátriai Gondozó foglalkozik, amelynek fenntartásáról a Dunakeszi – SZTK Egészségügyi és Szociális Nonprofit Kft-n keresztül, mint tulajdonos gondoskodik az önkormányzat. A művelődési központ ezen kívül szoros kapcsolatot ápol a nyugdíjas klubbal. Például 2017-ben és 2018-ban alapfokú számítástechnika-internet tanfolyamot indított az időskorúak részére. A járvány elmúltával pedig okostelefon-tanfolyam indítását is tervezik.

A nem közvetlen anyagi támogatásnál fontos a Mozdulj Dunakeszi rendezvénysorozat. Heti 3 alkalommal, alkalmanként egy órában szakedzők tartanak zenés fitneszedzést júniustól szeptemberig a Duna-parton lévő közösségi pihenő- és találkozóhelyen, a Katonadombon az idősebb korosztálynak is.

Az önkormányzat a pályázatában az ígérte, hogy siker esetén bővíti az eddig kihelyezett pihenőpadok számát a főbb bevásárlási útvonalak mentén és a Duna-parti sétányon, továbbá az odavezető utaknál is. A város a díjjal 1,5 millió forintot vehetett át.