611 millió forintot keres a Dunakeszi Sportjáért Közhasznú Alapítványon a baloldal dunakeszi országgyűlési képviselő-jelöltje. Rónai Sándor, a kampánytól fűtve, a jelenlegi országgyűlési képviselőt próbálta támadni, holott az alapítványt Dunakeszi hozta létre. Mi az illetékest, Erdész Zoltán alpolgármestert kérdeztük.

611 millió forint nem kis összeg, hová tűnt, ha eltűnt ez a pénz?

Ez az ügy, ha egyáltalán annak lehet nevezni, tipikus esete annak, hogy felhevült politikusjelöltek nem ismerik a számokat, költségvetési fejezeteket, elszámolási előírásokat. Kezdjük az elején, ne számháborúzzunk, hanem a tényeket vizsgáljuk meg. Amikor 2011-ben a tao-támogatás megjelent, akkor Dunakeszi sportfejlesztési célra létrehozta a Dunakeszi Sportjáért Közhasznú Alapítványt. Az említett alapítvány a várostól együttműködési megállapodás keretében 660 ezer forintot kapott.

Nem millió?

Nem, dehogy, ennek a 660 ezer forintnak a célja a Fóti úti sportpálya épületének felújítására és bővítésére vonatkozó tervek elkészítése volt. Hogy egész pontosak legyünk ebből 170 ezer forint az átalakítás terveire, a fennmaradó részt a bővítés terveztetésére fordították. Ezen felül a műfüves pályák koncepció terveire további 1,26 millió forintot kapott az alapítvány, 50 ezret pedig az MLSZ nevezési költséghez.

Ez durván 2 millió forint, mi lett vele?

Az alapítvány az összeggel maradéktalanul elszámolt, a tervek elkészültek, a gyerekek pedig azóta a tervek szerint megvalósult, felújított és kibővített épületet használhatják a Fóti úti sportpályán. Talán emlékszik, 2016-ban volt az átadója.

Mi lett az alapítvánnyal, hiszen az ellenzék szerint azóta is működik, legalábbis ezt állították közleményükben?

Az alapítvány, mivel változott a tao-rendszer, érdemben már nem működik. Történt ugyanis, hogy a tao-ból kizárták az alapítványokat. Így okafogyottá vált és az önkormányzat nem bízta meg őket újabb feladattal, ennek megfelelően azóta egy forintot sem kaptak a várostól.

Ezek benne vannak a költségvetésben? Továbbra is érdekelne, hogy mi lehet az a 611 milliós összeg, azt nem hinném, hogy csak úgy kitalálták Rónaiék? 

Mivel nem feltételezhetjük, hogy egy megyei képviselő, és most országgyűlési képviselőjelölt nem képes kiigazodni egy költségvetési beszámolón, így csak szándékos félrevezetésről beszélhetünk. Rónaiék valószínűleg pontosan tudták, hogy ezzel a durva csúsztatással 1-2 napot tudnak a reflektorfényben maradni, utána úgyis kiderül, hogy vádaskodás az egész. De úgy tűnik ezért a múló figyelemért, és a választók megtévesztéséért nekik semmi sem drága.

Rendesen benne vagyunk a választási kampányban. Politikailag mindenki próbál nagyot mondani, Rónai Sándor is így tett, mi ezzel a baj?

Bocsánat, de nem először viselkedik tisztességtelenül. Ráadásul nemcsak választási ellenfelét próbálja besározni, hanem saját párttársával is trükkösen bánt el. Bizonyára sokan emlékeznek Radnóti Henrik DK-s önkormányzati képviselő ügyére, amikor kerékpártúrája miatt maradt távol a testületi üléstől, és ezt később orvosi igazolással próbálta fedezni. Ennél az ügynél Rónai, a védelmezés látszatát keltve, érzékeny információkat adott ki az egyik legnagyobb internetes portálnak saját párttársa egészségi állapotáról. Az Index rá hivatkozva azt írta: “a DK-s Radnóti Henriknek egy veleszületett mozgásszervi problémája van. A jobb keze sérült, és meg kellett tanulnia bal kézzel írni, dolgozni”.

Nem egészen értem, hogy miképpen jön ez ide?

Azt kell mondjam, hogy bár Radnóti Henrikkel szinte semmiben sem értettünk egyet az elmúlt években, de ő legalább küzdött a vélt igazért a városi közgyűlésben. A maga módján próbált tenni a városért. Ezzel szemben Rónai Sándor egyetlen egy eredményt sem tud felmutatni, ami hozzá köthető. Egyetlen óvoda, bölcse, közpark, járda vagy útépítés nincs Dunakeszi történetében, amihez bármilyen módon hozzájárult volna. Gondolom valamit mutatnia kellene a pártja felé, így aztán jönnek a kétségbeesett vádaskodások.

UPDATE

Az interjúnk megjelenése után értesültünk, hogy a területi választási bizottság Tuzson Bence kérésére Rónai Sándort eltiltotta a további jogsértéstől. Magyarán alaptalannak és törvénysértőnek tartotta a baloldali politikus korábbi, ebben az ügyben tett közleményeit, nyilatkozatait. A határozatot ide kattintva tanulmányozhatja át.