Dunakeszin a szakértők szerint egyre nagyobb problémát okoz a gondatlan kutyatartás. Ennek egyik következménye, hogy Dunakeszi utcáin egyre több elkóborolt kutya mászkál. Nemcsak az önsétáltató kutyák jelentenek gondot, hanem az is, hogy az otthonról elkerült kutyáknak nincs chipjük. A városi kutyatartás aktuális problémáiról nyilatkozott Nyíri Márton alpolgármester és Csillag Ildikó, a Dunakeszi Civilek Az Állatokért csoport vezetője a Telekeszi TV-nek.

Nyíri Márton szerint a dunakeszi önkormányzata immáron 10 éve törekszik arra, hogy a városban működő, kutyatartással foglalkozó szervezetekkel jó viszonyt ápoljon. Jelenleg ebben a témában 2 érdekvédelmi szervezettel van kiváló kapcsolata az önkormányzatnak. Az egyik az országos ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület, a másik pedig egy helyi csoport, a Dunakeszi Civilek Az Állatokért. Ez a két egyesület jelzi folyamatosan az állattartással kapcsolatos aktuális problémákat az önkormányzatnak.

Mi is az az önsétáltató kutya?

„A problémák egy részét mi is érzékeljük, illetve a szervezeteken keresztül is eljutnak hozzánk. Több gond van, amire szeretném a kutyatartók figyelmét felhívni. Az egyik az önsétáltató kutyák esete, amikor

úgy oldják meg a lakosok a kutyasétáltatást, hogy felügyelet nélkül kiengedik a kutyájukat sétálni. Ez sem a lakosokra nézve, sem a kutyákra nézve nem biztonságos, hiszen az állatok balesetet okozhatnak, vagy őket érheti baleset.

Nyíri Márton környezetvédelemért felelős alpolgármester zsűrizi a kisállatokat a kutyás pikniken

A chip hiánya is komoly probléma

Másik általános probléma, hogy még mindig sok azoknak a kutyáknak a száma, akiknek nincs chipjük. Ha egy kutyát közterületen fognak el, akkor azt elviszik a Zöld Menedék Állattartó Alapítvány munkatársai. Szeretnénk felhívni a lakosok figyelmét, hogy kedvenceik érdekében a chipekről ne feledkezzenek meg, illetve azt is ellenőrizzék, hogy a chipjük minden fontos információt tartalmazzon” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Csillag Ildikó, a Dunakeszi Civilek Az Állatokért csoport vezetője a témával kapcsolatban elmondta, megsokszorozódott a városban elkóborolt kutyák száma, mivel napi szinten 3-4 önsétáltató vagy kóbor kutyát fognak el a városban. A chippel rendelkező kutyákat hazajuttatja az egyesület, amennyiben sokadik alkalommal fognak be egy kutyát, azt az egyesület munkatársai jelzik az önkormányzatnak.

Csillag Ildikó, a Dunakeszi Civilek Az Állatokért egyesület vezetője
„Azt tapasztaljuk, hogy sajnos chip nélküli kutyák is vannak, ami azért probléma, mert 2013 óta kötelező a chip beültetése, ez az egyik feltétele a gondos állattartásnak. Sok esetben fordul elő, hogy hiányos a chip regisztrációja. Az állatorvosnak kötelező regisztrálni a mikrochipet a beültetés után 10 nappal, de a gazda köteles ellenőrizni, hogy minden fontos adat szerepel-e a chipen. Sok esetben úgy találunk kutyákat, hogy a chipen fel van tűntetve egy név, de nincs hozzá társítva telefonszám, elérhetőség, így a kutyát nem tudjuk hazajuttatni. Olyan is előfordul, hogy a kutyus rendelkezik chippel és a szükséges adatokkal, viszont nincs érvényes oltása az állatnak, pedig hazánkban a veszettség elleni oltás évente egyszer kötelező" - nyilatkozta Csillag Ildikó.

Az oltás hiánya sem gyerekjáték

Nagyon kell figyelni a gazdáknak az oltásokra, mivel jelenleg az Ukrán határ közelében 121 ukrán településen hirdettek ebzárlatot, ami azt jelenti, hogy az állatok ezeken a településeken csak pórázon vezetve közlekedhetnek a veszettség miatt. A veszettség elleni oltással elkerülhetők ezek a helyzetetek.

Azt is szeretnénk javasolni, hogy ne csak a kutyákat, hanem a macskákat is oltassák be a gazdák, mivel nagyon sok a kijárós macska a településen, rengeteg a macskakolónia országszerte.  

A kóbor macskák nincsenek beoltva, a kijárós cicák bármikor érintkezhetnek velük, ami azért gond, mert a veszettség nagyon gyorsan terjed” – osztotta meg a gondolatait Csillag Ildikó, aki még azt is hangsúlyozta, hogy az állatvédelmi törvény komoly szankciókat ír elő szabálysértés esetén.

A törvény félmillió forint bírságot is kiszabhat a gondatlan állattartónak.

Tavaly is nagy sikerrel rendezték meg a kutyás pikniket, ahol a téma a felelős állattartás volt

Programsorozatot indítanak a témában

A Dunakeszi Civilek Az Állatokért csoporttavasszal egy programsorozatot indít Dunakeszin a felelős állattartásról. Az egyesület munkatársai előadásokat, tanácsadásokat tartanak majd azoknak a kutyatartóknak, akiknek problémájuk merült fel az állattartással kapcsolatban, és nincs eszközük ezeknek az orvoslására. A programsorozat alkalmával az ivartalanítás fontosságáról is tartanak majd előadásokat, hiszen az ivartalanítással sok állat szökése elkerülhető lenne.

Az ingyenes, városszintű programsorozat célja, hogy a szervezet segítséget nyújtson jó és hasznos tanácsaikkal azoknak az állattartóknak, akiknek erre szükségük van.

Az első előadást áprilisban rendezik meg a szervezők.  

Főkép: PIXABAY/ ZOEGAMMON

Előző cikkCuki odúk lepték el a népszerű Duna-parti Madárlátta tanösvényt
Következő cikkSzavazzon, hogy dunakeszi orvos nyerje a Szent-Györgyi Albert Orvosi díjat