Május 24-én sokan gyűltek össze a gyártelepi Meseház Óvoda udvarán azért, hogy megünnepeljék ezt a kerek évfordulót. Dióssi Csaba polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a 10 év első ránézésre nem tűnik soknak, de annál nagyobb jelentőséggel bír a város életében. Az is kiderült, hogy miért.

A tagóvoda vezetője, Dócsné Németh Julianna, vagy ahogy mindenki hívja, Julika hatalmas mosollyal köszöntött minden vendéget. Ez a mosoly pedig úgy tűnik ragadós, mert akár az ott dolgozókra, akár a gyerekekre vagy szüleikre néztünk, mindenki boldogan érkezett az ünnepségre. Talán ez az egyik oka, hogy minden évben ide jelentkeznek a legtöbben.

Vidám néptáncműsorral kezdődött az ünneplés

Julika beszédében visszaemlékezett arra, hogy az óvoda megépítésése előtt Dunakeszin óriási igény volt az óvodai férőhelyek számának növelésére. “Az önkormányzat a meglévő óvodákban átalakításokkal, bővítésekkel igyekezett plusz csoportokat létrehozni, de az egyik legnagyobb áttörést ennek az óvodának a létrehozása jelentette. A Bárdos iskola volt ‘fehér’ épületéből pályázati forrásból sikerült a városnak egy modern, akadálymentesített hatcsoportos óvodát kialakítani. A város gyártelepi negyedében létrejött óvoda tágas udvarral, korszerű termekkel és színes, meseszerű világgal várta a gyerekeket 2014 őszétől.”

Dócsné Németh Julianna tagóvoda-vezető, az intézmény szíve-lelke

“Tíz évvel ezelőtt a Piros Óvoda tagóvodájaként nyitotta meg kapuit az intézmény. Hatan abból az óvodából, hatan pedig újonnan érkeztek ide, szabadidőnket nem kímélve végeztük el a fontos előkészítő munkát, amire azóta is hálával gondolok vissza” – emelte ki az óvoda vezetője.

Az átadó után készült fénykép. Az óvoda nemcsak nevében, hanem valójában is egy mesés világgal várta a gyerekeket és az itt dolgozókat

Dócsné Németh Júlia beszédével kifejtette, hogy az elmúlt évek alatt nagyon jó közösség alakult itt ki. A nyitáskor elhatározták, hogy elsősorban játékkal és mesével szeretnék nevelni a gyermekeket. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a szülőföld, a hazai táj, a hagyományok és a közösségi élet szép élményeinek megélésére, amely a stabil identitás megalapozásához elengedhetetlen. “A város célkitűzései szerencsére koherensek a programjainkkal, a célkitűzéseinkkel, amelyhez minden támogatást meg is kapunk. Hálásak vagyunk, hogy az önkormányzat minden évben biztosítja a hátteret a nevelési programunkhoz, a tehetséggondozó műhelyünkhöz és a rendezvényeinkhez. Igyekszünk ezt azzal viszonozni, hogy aktívan bekapcsolódunk a város élénk, összetartó közösségi életébe” – nyilatkozta a vezető.

Összetartó közösség jellemzi az itt dolgozókat. A képen az óvoda gondnoka, Kovács Tibor, mindenki kedvence

“Mindig nagyon nagy örömmel jövök ebbe az óvodába, itt mindig ilyen jó a hangulat” – kezdte köszöntőjét Dióssi Csaba polgármester.

Jobbra Dióssi Csaba polgármester, mellette Szabó József önkormányzati képviselő

“Dunakeszin az első óvodánk már több mint 100 éves, de ne becsüljük le ezt a 10 évet, mert rendkívül fontos szerepet töltött és tölt be ez az intézmény a város életében. 2010-ben, amikor polgármester lettem, napi szinten éreztük a nyomást, hogy komoly lépéseket kell tennünk az óvodai férőhelyek növelése érdekében. Ez az óvoda hozta meg az első lépést ahhoz, hogy ma már elmondhassuk: minden óvodaköteles gyermek számára tudunk férőhelyet biztosítani” – emlékezett vissza a polgármester.

A gyerek vidám családi nap keretében ünnepelték meg a születésnapot

“Mindig nagy szeretettel gondolok erre az óvodára, visszaidézi azt a küzdelmes, de fontos utat, amit be tudtunk járni az elmúlt 10 évben. Ahhoz azonban, hogy jól működjön egy óvoda, nem elég a tégla és a szép, színes csempék. Itt olyan kollektíva jött létre, ami városszerte elismert. Futóversenyen és számos közösségi programon szoktunk összetalálkozni. Amikor azt mondják, hogy mesével szeretnék nevelni a gyerekeket, akkor azt is felsőfokon teszik. Nemcsak beszélnek róla, tesznek is ezért. Amióta ez az óvoda megnyílt, három mesekönyvet írtunk, és mindháromban oroszlánrésze volt az itt dolgozó pedagógusoknak. Ide jelentkezik mindig a legtöbb család, azt hiszem, ennél nagyobb visszajelzés nem is kell” – mondta Dióssi Csaba.

Az itt dolgozók nagyon készültek az ünnepségre, kézműves foglalkozások és finomságok várták a gyereket

“Köszönöm Szabóné Ónodi Valériának, a DÓHSZK vezetőjének, Faith Éva szakmai igazgató asszonynak, Dócs Julikának és az összes itt dolgozónak, hogy ilyen kimagasló munkát végeznek, ilyen szeretetben és odafigyelésben nevelik a dunakeszi gyerekeket, büszkék vagyunk rájuk!” – zárta a köszöntőjét a polgármester.

Együttműködő, jó szülői közösség jellemzi az intézményt. Az óvoda alapítványának köszönhetően tudták erre az ünnepi alkalomra átadni a beltéri mászófalat is

A kézműves foglalkozások mellett kipróbálhatták az új mászófalat is, és miután megéheztek, finom gyümölcskosárkákat, szendvicseket és üdítőket fogyaszthattak a családok.

Előző cikkA dunakeszi szálláshelyeket is segítheti a mesterséges intelligencia
Következő cikkA Bárdos iskola kórusai nemcsak a zsűrit, de még a legendás Lujzi nénit is elvarázsolták