Kezdetben Strand Bisztrónak hívták, hogy 2020 márciusa óta Mi a kavics legyen a neve. Gasztró- és szórakoztatóközpontként működik a dunakeszi Duna-parton. Éttermük egyre népszerűbb, programjaik kedveltek és ezek jó része Bondár Viktornak és Papp Dánielnek köszönhető. Bondár Viktorral beszélgettünk.

Jól tudjuk, hogy szakács az eredeti foglalkozása, hol dolgozott eddig, azaz mire alapozta dunakeszi karrierjét?

Valóban szakácsnak tanultam, de később elvégeztem az üzletvezetéshez szükséges képzést is. 34 évesen 15 éve dolgozom a vendéglátóiparban. Több budapesti étteremben dolgoztam: a Víg Kalmárban, a Bábelben és a Faustóban is, hogy az igazán ismerteket említsem.

Aztán jött a nagy kaland?

Igen, 9 évig Angliában éltünk a feleségemmel, ahol szakácsként illetve szakács-üzletvezetőként dolgoztam. Mikor kimentünk, “egy szót se” tudtam angolul, de szerencsére a szakmai tudásom miatt tudtak alkalmazni és persze mára a nyelvet is beszélem. Jól éreztük magunkat kint, de miután megszületett a kisfiunk, úgy döntöttünk, hazaköltözünk Magyarországra, hogy közel legyünk a nagyszülőkhöz, és hogy saját vállalkozásba kezdjünk.

Adott volt, hogy Dunakeszire jönnek vissza?

Abban az időben épült a két Duna-parti pavilon. Én először a Wave-ben voltam, de aztán 2020 elején jöttem át a Strand Bisztróba, ami mára már a Mi a kavics névre hallgat. Ezt a helyet azóta is két társammal, Deák Attilával és Papp Dániellel üzemeltetjük. Dani végzi a cégvezetés összes feladatát, illetve az irodai munkák irányítását, de naponta lejár ide, ha úgy alakul, besegít a napi vendéglátásba is, akár a konyhán, akár a pultban. Attila is heti rendszerességgel itt van, és persze gyakran találkozunk, hogy megbeszéljük a teendőket és ötleteljünk.

Bonder Viktor

Mi a kavics – mit jelent, honnan az ötlet?

Mikor elkezdtünk a néven gondolkodni, felmerült vagy 30-40 ötlet, de végül a kavics lett a nyerő – ami így magában kicsit unalmasnak tűnt, Attilának jött a “Mi a kavics”, ami formabontó (mint mi), ezért nem is gondolkoztunk tovább. A logót, amelyet szintén több ajánlat közül választottunk ki, Tasnádi István barátom tervezte. A dizájn népszerű, ezért a maszkból és a lenszatyorból lehet vásárolni is.

Most még dizájnos, de klasszikus büfének írnám le Önöket, hogyan tovább, feltételezve, hogy egyszer vége lesz a járványnak?

Az idei évben tervezzük a tetőterasz téliesítését, így a hidegebb időben is több vendéget tudunk majd leültetni. Vannak pihenőszékeink, melyeket kaució fejében ingyen lehet használni, és persze sokan ott fogyasztják ételeinket és italainkat.

Duna-part a Mi a kavics előtt

Éttermünk vagyis büsztrónk (ahogy mi nevezzük – és ezt a nevet szeretnénk bevezetni – a büfé és a bisztró szó elegyítéséből) közkedvelt a fiatalok és idősebbek körében, így nyáron “járványmentes időszakban”, kora hajnalig nyitva vagyunk.

Tavaly már voltak programjaik, milyen terveik vannak az idei évre? 

Nagy sikerű volt az augusztusi Fisz Feszt, amelyet, ha lesz rá lehetőség, szeretnénk megismételni. Ezen a tehetségkutató minifesztiválon – egy előszűrő után – mindenkit szívesen látunk: zenészeket, táncosokat, zsonglőröket, prózai előadókat, mint egy Ki mit tud-on. Gál Attila Csaba gyerekkori barátom, ő a lelke a rendezvénynek, illetve ezúton is szeretnénk megköszönni a város támogatását, hogy a fiatalok szerepelhessenek.

Júliusi táncház a Mi a kavicsnál

Ez viszont zenét, van aki zajnak mondja, hoz a partra, ezt miképpen lehet harmonizálni a környéken lakók nyugalmával?

Tudjuk, hogy vannak, akik a teljes csendet szeretik, “alapzene” nélkül, el tudom képzelni, hogy hétfőnként tartunk egy ilyen napot. Tavaly voltak dj-s napjaink, ilyeneket tervezünk újra, de ezt is meg fogjuk beszélni a város vezetésével, és persze figyelembe vesszük az emberek véleményét is. Inkább a hétvégékre összpontosítunk majd, persze ha a járványhelyzet engedi.

Sokat kell egyeztetni emiatt a várossal?

Mint említettem, az egész terület és az étterem épülete is a város tulajdona, mi csak bérlők vagyunk. Nagyon jó a kapcsolatunk a Programirodával, és gyakran egyeztetünk például Sipos Dávid alpolgármester úrral is. Igyekszünk olyan programokat szervezni, melyet ők is támogatnak, és mi is segítjük a város által fontosnak tartott eseményeket. Ilyen volt például a fúvószenekari koncert a nyáron.

Hogyan vészelik át a járványt?

A konyha folyamatosan működik, napi kb. 60-70 adag ételt főzünk, amit részben kiszállítunk, részben eljönnek érte. Szép időben ez kellemes séta is egyben. Szombatonként van és lesz például bőrös süldő dagadó, babgulyás és nemrég volt harcsapaprikás juhtúrós sztrapacskával (mi is megkóstoltuk, remek volt – főszerkesztő). Ilyenkor valami extrával készülünk, smokerban, bográcsban, faszénen vagy kemencében készítjük el a fogásokat. Konyhánkban különben is igyekszünk minőségi ételeket készíteni, friss alapanyagokból főzünk, saját húspogácsát gyúrunk. Én, aki  fine dining helyekről jöttem, nem élvezném a munkát, ha pl. fagyasztott húst kéne árulni.

Mi a kavics

Fine dining Dunakeszin, nem túl nagy bátorság ez?

Szoktuk mondani az üzlettársakkal, hogy nem ételt szeretnénk árulni, hanem élményt. A Duna-part már önmagában gyönyörű, mi adunk ingyenes napozószékeket, ahol enni és inni, és persze nyáron strandolni is lehet. Azt szeretnénk, hogy a családoknak akár egész napos programot nyújtsunk.