Dunakeszi is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programhoz. A cél, hogy felhívják a figyelmet arra: a folyamatos közlekedési fejlesztések mellett nagy mértékben csökkenthetők a reggeli dugók a városban, ha autó helyett alternatív közlekedési eszközt választunk (tömegközlekedés, kerékpár, roller, gördeszka, séta, segway). Pénteken egy bringás reggelivel készül az önkormányzat, a gyerekek pedig egész héten pecséteket gyűjthetnek az iskolákba. Mi a Széchenyi iskolába kukkantottunk be, mit szólnak a programhoz.

Klajkó Katalin igazgató asszony elmondta, hogy nagyon örül a kezdeményezésnek. „Ha biciklivel jövök, gyorsan ideérek, nem kell a dugóban állni, és nem utolsó sorban egészségesebb is, ha legalább ennyit mozgunk” – kezdett bele az igazgató.

„Dunakeszin elég jól kiépített kerékpárút-hálózat van. Biztonságosan tudnak idejönni a gyerekek az iskolába. Rollerrel még vannak negatív tapasztalatok, jobban örülünk, ha kerékpárral jönnek. Plusz haszna ennek a programnak, hogy a közlekedési szabályokat is el tudják sajátítani. Azt reméljük, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően többen kapnak kedvet a bringázáshoz. Ha legalább akkor így jönnek a gyerekek, amikor jó idő van, már rengeteget köszönhetünk ennek a hétnek” – nyilatkozta Klajkó Katalin.

Egész héten gyűjthetik a pecsétet a gyerekek, hogy részt vegyenek a sorsoláson. A fődíj egy kerékpár lesz

Mit szóltak a szülők és a tanárok?

A szülők is támogatják. Akik messzebbről jönnek, ők elhozzák valameddig a gyereküket, és onnan jönnek kerékpárral. A kollégák is lelkesen élnek a lehetőséggel, kezdetektől támogatják. Vannak rendszeresen gyalog vagy kerékpárral érkező munkatársaink, ők külön örültek ennek a programnak.

Van lehetőség gyakorolni azt a fontos szabályt is, hogy a zebrán le kell szállni a kerékpárról, és át kell tolni

Odatette magát a Kőrösi is:

MA REGGEL NEM VOLT SZEMÉLYGÉPKOCSIS TUMULTUS A KŐRÖSI ELŐTT! Nagyon sokan váltották fel kerékpárra, rollerre az autót,…

Közzétette: Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Sportiskola Dunakeszi – 2023. szeptember 17., vasárnap

Dunakeszi mobilitási hét programjai

 • Szeptember 18. és 22. között pecsétgyűjtő nyereményjátékot hirdetnek az általános és középiskolás diákok számára.
  • Járj 5 napon át kerékpárral, rollerrel, gyalog, tömegközlekedéssel vagy bármilyen alternatív közlekedési eszközzel iskolába, és gyűjtsd össze mind az 5 pecsétet, hogy indulhass a sorsoláson. A nyeremény egy kerékpár a saját méretedben,
  • Pecsétet az iskolád bejáratában kaphatsz,
  • Ha betelt a pecsétgyűjtő füzeted, dobd be az iskola portáján kihelyezett gyűjtőládába vagy hozd el a program zárásaként megrendezendő bringás reggeli helyszínére (Katonadomb, szeptember 22., 7:30).
Pénteken bringás reggeli vár mindenkit a Katonadombon
 • Bringás reggeli a dunakeszieknek
  • Szeptember 22-én, pénteken reggel 7:00 órakor a IV. Béla király főtérről indul a biciklis felvonulás, amelyhez bárki csatlakozhat,
  • Gyülekező 6:45-től a IV. Béla király főtéren,
  • Célállomás a Katonadomb, ahol 7:30-kor bringás reggelivel várják az érkezőket,
  • Az útvonal térképét hamarosan közzétesszük, bárhol lehet csatlakozni a felvonulókhoz.
Volt aki rollerrel érkezett, a legtöbben pedig bringával. De aki gyalog jött, az is kiérdemelte a pecsétet

A szervezők azt kérik, egy online kérdőív kitöltésével jelezzék nekik, ha részt vesznek a bringás reggelin, így biztosan mindenkinek jut elég elemózsia.

Előző cikkJön a Szent Mihály-napi forgatag
Következő cikkElhunyt Kecskeméthy Géza, Dunakeszi korábbi polgármestere