Joe Biden megszerezte Pennsylvaniában a 20 elektori szavazatot, így elérte a végső győzelemhez szükséges 270 elektori voksot – közölte a liberálisnak mondható CNN hírtelevízió. Később a BBC és a Fox is bejelentette Biden győzelmét. Donald Trump demokrata kihívója 273 elektori szavazatot gyűjtott össze, az elnökséghez 270 kell.

Az amerikai elnökválasztás érdekessége, hogy Donald Trump szerdán már győztesnek kiáltotta ki magát, de aztán Joe Biden a levélszavazatokkal több államot is a maga javára fordított, köztük Michigant és Pennsylvaniát, pedig több százezres hátrányban volt.

A republikánusok bejelentették, akik választási csalással vádolják a demokratákat, hogy pereket indítanak legalább 4 államban az eredmények megváltoztatásáért. A pennsylvaniai Republikánus Párt pedig egyenesen az Alkotmánybíróság szerepét betöltő Szövetségi Legfelsőbb Bírósághoz fordul a levélszavazatok miatt.

A vita tárgyát az képezi, hogy több államban a helyi bíróságok engedélyezték a november 3., a választás napja után érkezett levélszavazatok megszámolását, ezt azonban Donald Trumpék vitatják.

Mit mond Trump?

“Mit rejteget Biden? Nem nyugszom egészen addig, amíg az amerikai nép meg nem kapja azt a becsületes szavazatszámlálást, amelyet megérdemel és amelyet a demokrácia megkövetel” – írja közleményében Donald Trump.

A választási rendszer

Az elnököt hivatalosan a decemberben összeülő, 538 tagú elektori kollégium választja majd meg, ahol a győztesnek 270 elektor szavazatára van szüksége az elnökké választáshoz. Biden Pennsylvania megnyerésével jelenleg 273 elektor támogatását bírja a CNN szerint, míg a hivatalban lévő elnök, Donald Trump 213 elektor támogatását bírja.

Ez a helyzet a kritikus államokban

A hivatalban lévő elnökkel rendre szembehelyezkedő CNN összesítése szerint még négy államban nem biztos a választás kimenetele. Ezek közül háromban szintén Biden áll az élen. Nevadában a voksok 93 százalékát számolták már meg, és Biden mintegy 32 ezer vokssal, 1,8 százalékponttal vezet. A szomszédos Arizonában mintegy 20 ezer szavazat Biden előnye, ami 0,6 százalékpontos különbség. A délkeleti Georgiában a legkisebb az elnök demokrata párti kihívójának előnye. Ott a voksok 99 százalékát számolták már össze, és Bidenre mindössze hétezerrel voksoltak többen, mint Trumpra. Észak-Karolinában Donald Trump vezet, mintegy 76 ezer szavazattal. Ha minden államban ennek megfelelően alakul a végeredmény, akkor Joe Biden 306 elektori vokssal arathat győzelmet.