A Dunakeszi Kajak Klubot a Rasztotzky házaspár, László Gizella és Rasztotzky János alapította 1998-ban. A családi keretek között működő sportegyesület a magyar kajaksport egyik komoly utánpótlásbázisa, a 2018-as felnőtt és ifi kajakválogatott nyolc tagja Dunakeszin nevelődött. Világbajnok, Európa-bajnok sportolók nőttek fel a Rasztotzky házaspár keze alatt. A versenysport mellett a szabadidő-sportolásra is ad lehetőséget a klub. Erről kérdeztük az Arany-lapát díjas világbajnokot. 

Mikor kezdődik a szezon Önöknél?

Nem igazán van nálunk kimondott szezonidőszak, tulajdonképpen bármikor lehet bérelni hajókat. Nincs konkrét nyitvatartási idő. Telefonos megbeszélés után kiadjuk a sporteszközt, amit el szeretnének vinni a bérlők. A fő tevékenységünk a versenysport, az utánpótlás-nevelés, a gyerekek oktatása. Emellett van a szabadidősport tevékenységünk, az ebből befolyó összeg kiegészítés az egyesület fenntartására.  

A vízi szabadidősport mikor indul be igazán?

Időjárástól függ. Van egy-két elvetemült, aki hidegben is szeret kajakozni, de ha eléri a 20-25 fokot a hőmérséklet, süt a nap, nem fúj a szél, nem esik az eső, akkor indul be igazán a kölcsönzés. Most, május közepén ebben a nem túl jó időben még nem özönlenek a bérlésért. Néhány perce érkeztem meg az edzésről, átázva, átfagyva. 

A COVID mennyire befolyásolta a klub működését?

Ahogy a kormány engedte, annak megfelelően adtunk ki hajókat. A sportot annyiban érintette, hogy nálunk is vannak az egyesületben jelentős számban szabadidő-sportolók, akik nem versenyeznek, de szeretnek kajakozni. Őket nem engedhettük be a telepre, csak a leigazolt versenyzőkkel foglalkoztunk. 

Ha egy család szeretne kajakozni a nyáron, milyen lehetőségei vannak?

A protokoll az, hogy telefonálnak és a megbeszélt időpontban lejönnek a telepre eszközért. Bőséges a választék: vannak francia gyártmányú tengeri kajakok, kajak egyes, kajak páros, kenu hármas-négyes, illetve 4-5 személyes nagy kenunk is van. Egyre népszerűbb sportág a SUP, amikor állva eveznek a deszkán a sportolók. Rohamosan terjed, egy-két évvel ezelőtt szó szerint alig voltak SUP-pal a Dunán, ma pedig már versenyt is rendeznek – sőt szóba került, hogy olimpiai sportág lehet. Nálunk már több százan űzik szabadidős versenyként. A Balaton-átevezésen már több száz SUP evezős van. 

A kajak vagy a kenu a népszerűbb szabadidősport?

Csapattal inkább a kenut viszik. Kisebb létszámnál, egy, kettő, három ember esetén a kajakot szeretik jobban. Teljesen változó, talán kajakból visznek el kicsit többet. Családok esetében jellemzőbb a kenubérlés, főleg kutyával. 

Mennyire számít olcsó sportnak, ha valaki kajakozni vagy kenuzni szeretne?

Ha úgy nézzük, hogy egy napot el tud tölteni egy bérlő 3000, 5000, maximum 7000 forintért a Dunán sporteszközzel szórakozás és sportolás közben, akkor ez nagyon olcsónak tűnik, főleg a síeléshez vagy a teniszhez viszonyítva. A kajak egyes kölcsönzése 4000 forint /nap. Kenut egy 4-5 személyes család 7000 forintért kölcsönözhet egész napra.

Annak, aki nem ült még hajóban, kötelező valamilyen oktatás?

A kajak annyira biztonságos és jó találmány, hogy nagyon rövid bemutató után a legamatőrebb kezdő is be tud ülni a kajakba, nem fog kiborulni. A tízperces bemutatón megmutatom a lapátforgatást, a hajókezelést, a kormányozás alapjait. A Dunáról a legfontosabb ismereteket is elmesélem, érkezés után 20 perccel már elindulhatnak a folyón. A kajakhoz, kenuhoz adunk lapátokat, kötelező felszerelés a mentőmellény és mindenféle biztonsági felszereléssel ellátva adjuk ki a hajókat. 

Milyen távolságokra szokták leginkább elkérni a hajókat?

A legelterjedtebb az 5-10 kilométeres szakasz. Gyakran felmennek Gödig a Homok-szigetre, vagy annál tovább. Arra is van lehetőség, hogy utánfutóval elvigyük a hajókat Vácig vagy Szobig, és onnan lefele a Dunán, a sodrás mentén jönnek vissza a hajók. Ez a legnagyobb élmény talán.

Hány hajójuk van? 

Bőséges a hajókínálatunk. A páros kajakból 10 darab van, olyan kenuból is 10, amelybe négyen férnek el. Az egyes kajakból 15-18 darab áll a bérlők rendelkezésére. Ha minden hajót kiadnánk, az már egy hadseregnek is elegendő lenne. Egy pályázaton nyertük ezeket a hajókat, el tudjuk látni a lakosságot, bármilyen létszámmal jönnek. 

Hogyan látja, az évek múlásával nő vagy csökken az érdeklődés a kajakozás, a kenuzás iránt? 

Dunakeszin lendületesen megindult a Duna-part fejlesztése, építése, ezzel arányosan a hajók bérlése is. Sokan lejönnek csak azért, hogy a Duna-parton sétáljanak egyet, fagylaltozzanak, és amikor meglátják a plakátunkat, reklámunkat, lefotózzák és visszajönnek hozzánk. Dunakeszi önkormányzata jót tett nekünk azzal, hogy ezt a strandot megépítette és felvirágoztatta. 

Szeretettel várunk bárkit, aki úgy gondolja, hogy a Duna szépségének áldozza a szabadidejét. Segítünk neki abban, hogy kapjon lapátot, hajót és felszerelést. 

Előző cikkÖnbizalomépítő tábor Dunakeszin
Következő cikkMeghalt a dunakeszi németek örökös elnök asszonya