Rákóczi-induló, kürtőskalácsillat, táncra perdülés, szoboravatás. Ilyen volt augusztus 20-a Dunakeszin.

IMG_0455

Szép szűrt fény borult Dunakeszire a nemzeti ünnep estéjén.

A 19 órai harangszó után azonnal húzni kezdte a Rákóczi-indulót a városi koncertfúvós együttes. A Főtér fáinak madarai minél messzebb, dunakeszi polgárai pedig minél közelebb jöttek a fölcsendülő muzsika szóhoz.

IMG_0317

Az egyik főtéri kispadon összebújva Szentgyörgyi Lilla és barátja, Szabó Kolos is hallgatták a koncertet, mint mondták, mindig kint vannak itt, ha van valamilyen városi esemény, az EB sátorban is törzsvendégek voltak. Tavaly is megnézték a tűzijázékot, idén Lilla ezt várja a legjobban, Kolos szerint pedig azért fontosak az ilyen rendezvények,

“mert közösségben lenni mindig jó.”

IMG_0320

A Koncertfúvósok ünnepi repertoárjának vége felé már szinte minden szék foglalt volt. Ahogy csökkent a helyek száma, úgy emelkedett a hangulat: a fúvósok előtt a gyerekek, mögöttük pedig egy helyes, idősebb pár perdült táncra.

Tóth Ferenc, a karmester a zenék kiválasztásakor arra ügyelt, hogy a műsor tematikájának megfelelően válogasson, így hangzott el több történelmi személy indulója és pár újabb dal is.

IMG_0348

A Himnuszt állva énekeltünk, majd Tuzson Bence ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy amint Szent Istvánnak, úgy nekünk is azt kell figyelembe venni, hogyan marad meg és hogyan gyarapodik, erősödik a nemzetünk. Az államtitkár szerint:

“a külső kihívások erősek, kemények. Meg kellett tudnunk állni ezek között. És meg kell majd tudnunk állni most is.”

IMG_0357

A Gálaest műsora már a felkonferáláskor is izgalmasnak és színesnek tűnt, aztán ebben nem is csalódtunk.

“Hazám hazám” – a klasszikus a nagyszínpadról már egy teljesen teli Főtérnek szólt.

Az operetténekesektől megtudtuk, hogy Szép város Kolozsvár,és Békefi Viktória énekesnő kihirdette, hogy Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország, gyönyörűbb, mint a napvilág.

IMG_0421

Szomor György is megerősítette a Fényév távolság című dalban, hogy “nekem itt van dolgom nekem itt vannak álmaim”, a színész egyébként utána még a Vámpírok Báljába is elvitt minket, Békefi Vikivel pedig az Operaház fantomját is a színpadra csalogatták. A műsor végén persze Kell még egy szó, úgyhogy mindannyian elszálltunk a sólyom szárnyán. Ebben segítségünkre volt az Et Vi Danse tánccsoport, melynek lányai rendkívül csinos ruhákban forogtak.

IMG_0429

Dióssi Csaba leleplezte IV. Béla király szobrát a Főtéren. Mint Nyíri Márton főtanácsnok elmondta, a király rendkívül nehéz helyzetben vette át az ország kormányzását. Számos nehézséggel küzdött és sok rossz döntést hozott uralkodása alatt, de hibáiból tanult, ezeket belátta, kijavította, és pont ettől lett jó uralkodó.”

“Szerencsések vagyunk, mert keresve sem találnánk jobb példát, mint ő.”

Végül hagyományokhoz hűen, tűzijátékkal zárult a rendezvény.

IMG_0471

Azt gondolom, mindenkinek, aki ellátogatott a Főtérre ma este, garantált volt a minőségi szórakozás és a méltó ünneplés.

Előző cikkÜnnepi programok a Főtéren – hamarosan augusztus 20!
Következő cikkÚj kerékpárút épül Dunakeszin