6.2 C
Dunakeszi
2021. január 22. péntek

Az álhírek felismerésére képeztek ki dunakeszi tanárokat

Három, a Dunakeszi Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában tanító tanár is részt vett az Idea Alapítvány több hónapos képzésén. Az álhírek felismeréséről és a hírek szövegértelmezéséről kaptak képzést. A cél a médiatudatosság és a kritikai gondolkodás fejlesztése volt.

Korábbi felvétel

Eddig 40 tanár vett részt az Idea Alapítvány médiatudatossági programjában. Legutóbb 10 pedagógus képezte magát, köztük volt három tanár a Dunakeszi Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolából is. A képzések még március elején kezdődtek, de aztán a járvány miatt csak most, összel fejeződtek be. Volt benne személyes részvétellel megtartott óra, de online is képezték a tanárokat.

Az alapítvány tájékoztatása szerint a tanárok leginkább az álhírjelenség lélektani hátterét bemutató anyagokat szerették.

A Post érdeklődött a Fazekas iskola intézményvezetőjénél is arról, hogy milyen gyakorlati haszna lehet ennek a március óta tartó képzésnek.

Papné Szalai Csilla intézményvezető arról beszélt nekünk, hogy a három tanárnő önként vett részt a képzésen.

A kollégák találták a tanfolyamot és ők választották ezt a képzési lehetőséget.

Várhatóan az osztályfőnöki órákon tudják majd hasznosítani a hallottakat.

Mivel magyartanárokról van szó, ezért a hírekben szereplő mondatok megértese és megértetése lehet a fő cél, egyfajta modern szövegértes. Főleg a járvány kapcsán erőteljesen felbukkanó valódinak látszó álhírek vagy konteók okán lehet ez fontos. Szeretnék ugyanis elkerülni, hogy a gyerekek komolyan vegyék az álhíreket, az azokban valós információknak tűnő mondatokat. A végső cél tehát a mondatok helyes értelmezése lesz.