36708689

Augusztus 29-én rendezik meg Dr. Brusznyai József atya és Dr. Oláh Antal atya rubinmiséjét, a Dunakeszi Szent Mihály templomban. Az eseményről Kozsuch Zsolt atya, a Dunakeszi Szent Mihály templom plébániai kormányzója beszélt a dunakeszpost.hu oldalának.

„Ugyanúgy, ahogyan a házassági évfordulót megünneplik a házaspárok, a papoknál is megünneplik a papszentelési évfordulót. […] A rubinmise a 70 éves papi évforduló megünneplését jelenti. […] Ez egy rendkívüli esemény, hiszen 24 év a szentelés alsó korhatára, azonban a két atya közül az egyik már 95 éves, míg a másik 94.”

– tudtuk meg Kozsuch Zsolt atyától.

Mindkét atya utolsó szolgálati helye Dunakeszihez kötődik, így a Szent Mihály templom ad otthon az ünnepélynek.

„Egy ilyen ünnepi szentmise hasonlóképpen zajlik, mint egy vasárnapi, ünnepi szentmise, de ebben az atyák hálát adnak az elmúlt 70 év papi szolgálatáért. Tehát ugyanúgy van igeliturgia és áldozatliturgia. A két atya meghívta Beer Miklós püspök atyát, így ő lesz a szentmise főcelebránsa. Tehát ő fogja vezetni a liturgiát, a két atya pedig mellette fog szolgálni, vagyis egy püspöki szentmise lesz, ünnepi asszisztenciával, látványos bevonulással, amin dunakeszi kórusai közösen fognak énekelni. Rengeteg pap lesz jelen és protokoll vendégeket is várunk.”

– mondta Kozsuch Zsolt atya.

Dr. Brusznyai József atya három évvel ezelőtt kapta meg a Hit Pajzsa díjat kiváló szolgálatáért.

„Mindig kiállt a hite mellett, még a tragikus 56-os események után is, amelyekben ő is érintett volt.”

– mondta Kozsuch Zsolt atya, akinek elmondása szerint, Dr. Brusznyai József valóban a hit pajzsa volt, a magyar egyház és hazánk életében.  1971 és 1992 között volt Dunakeszi főplébánosa.

„Dr. Oláh Antal szintén mindig kitartott az egyházhoz való hűségében, valamint az ő nevéhez fűződik a Dunakeszin lévő Jézus Szíve plébánia megépítése.”

– említette meg Dr. Oláh Antalt is, aki egészen 1965-től 2006-ig volt Dunakeszi-Gyártelep plébánosa.

 

Az eseményen mindenkit szívesen látnak. A meghívott vendégek pedig fogadáson vehetnek részt a szentmisét követően, a Radnóti Gimnáziumban.

 

Időpont:

2015.08.29 / 10:00 – 11:00 óra között

 

Helyszín:

Dunakeszi, Szent Mihály templom

Dunakeszi, Szent István utca 41., 2120

 

Fotók: static.panoramio.com

Külső forrás: vaciegyhazmegye.husematizmus.vaciegyhazmegye.hu

Előző cikkVan élet a halál előtt – Beszéljünk róla!
Következő cikkHamarosan itt az V. Dunakeszi Feszt