1922 nehéz év volt. Hiány volt paradicsomból. A lapok is erről cikkeztek. Elítéltek egy dunakeszi gazdát, aki túl drágán adta az áruját, miközben irányár volt érvényben és ezért nem érte meg termelni.

Fortepan/dunakeszi városi könyvtár felvétele

Az Árvizsgáló Bizottság épületében ködő uzsorabíróság Lengyel József dunakeszi paradicsom termelő gazda ügyében hozott ítéletet – írja 1922 nyarán az Est című lap. A rövid hírből kiderül, hogy a gazda a paradicsom kilóját 26 koronáért adta, s ezért 1500 korona pénzbüntetésre ítélték.

Az esethez tudni érdemes, hogy paradicsomválság volt akkoriban. Irányárat szabtak meg, amelyért viszont ne volt érdemes termelni. Az Est ugyanezen az oldalon beszámol a piaci helyzetről. Azt írják, hogy csak a hajnali órákban lehet a piacokon paradicsomot kapni, 11-re már minden elfogy. Majd hivatalos hangvételre vált. A cikk arról tudósít, hogy “az utóbbi napokban a paradicsomtermelők több küldöttsége kereste fel a közélelmezési minisztériumot és az Árvizsgáló Bizottságot, mind a két helyen sérelmeik orvoslását és a paradicsom irányárának eltörlését kérték”.

Kijelentették, hogy ha résüket nem hallgatják meg s nem kezdik meg velük a tárgyalásokat, akkor egy évig nem hoznak fel paradicsomot, nem bánják, ha mind meg is rothad.

Miután fenyegetésük beváltását az utóbbi napokban meg is kezdték, ma az összes illetékes tényezők képviselői kiutaztak Fótra és a többi paradicsomtermelő községbe.

A feltűnően hivatalos fogalmazás kitér még arra is, hogy “a bizottság bejárja az egész paradicsomtermelő, vidéket Pest környékén, egész Gödöllőig. Megvizsgálja a helyszínén a helyzetet, megállapítja, milyen a paradicsomtermés, mik a gazdák költségei s ennek alapján fogják megtenni a további intézkedéseket, a melyek megoldhatják a mai lehetetlen helyzetet.

Az Országos Árvizsgáló Bizottságot még 1917-ben hozták létre. A testület elnöksége az elvi jelentőségű kérdésekben foglalt állást, míg 16 szakbizottsága a piaci árakból kiindulva a tájékoztató árakat állapította meg. Ezek a tájékoztató árak az árdrágítások elbírálásánál voltak fontosak. A testület, kibővített jogkörrel, még évekig dolgozott a háború után is.

A cikket az Arcanum adatbázisának segítségével írtuk.

Előző cikkTudunk egy jó programot eső idejére
Következő cikkLezuhant egy fóti ejtőernyős