A repülés leendő barátait szombaton ugyan nem kényeztette el az eső, de másnap tökéletes volt az időjárás a felszálláshoz. Sportválasztót tartott Dunakeszi a hétvégén.

DSC_1768

„Anya, ne sírj, nem lesz semmi baj!” – kiáltja hátra az előttem ülő nyolcéves forma kisfiú, miközben fogja a kisrepülő kormányát és boldogan válaszol a pilóta kérdésére: „rendben vagyunk pilóta úr?”

DSC_1775

Igaza van a Malév Aero Club pilótájának, ez a fiúcska inkább egy eltökélt fiatalember. Pilóta szeretne lenni és ez a mai már a hatodik sétarepülése. Cseppet sem fél és nincs megilletődve, bátran fogja a kisgép kormányát és úgy tesz, mintha már igazi pilóta volna. Eközben hátul az édesanyjának könnybe lábad a szeme.

DSC_1757

Mindenképpen szükség van az ilyen eltökéltségre – mesélik a dunakeszi repülőnap szervezői, a Malév Aero Club tagjai. Mert hiába a legbiztonságosabb közlekedési módszer a repülés, ha a tanuló nem tudja leküzdeni a félelmeit, akkor bizony alkalmatlan. Nagyon precíznek, higgadtnak kell lenni a levegőben és hibátlanul kell kezelni a technikát.

DSC_1745

Hogy ki, mikor győzi le önmagát, az változó. Van, akinek már az első három hónapos képzésen sikerül, van, akinek egy év alatt és van, akinek soha. Magyarországon elég sokan tartoznak az első két kategóriába. Nagy múltú a repülés, a Malév klubja 1978 óta működik és azóta egyetlen törés sem volt.

DSC_1760

Miközben beszélgetünk a klubtagokkal, érkeznek a sétarepülésre vágyók. Hároméves kisfiúk, hatéves kislányok és persze felnőttek is beállnak a sorba. Moszkvai apuka kamaszfiát is elhozta, ő másodszor sétarepülőzik a dunakeszi reptéren, pilótának készül Oroszországban.

DSC_1783

A kíváncsiskodók reptetése mellett látványos elemek is tarkítják a repülőnapot. Feszült figyelemmel várja a közönség és a hozzáértők is a páros vontatást. Mivel egyszerre két gépet húz maga után a vontató, ez egy nagyon veszélyes, nehéz manőver. Nagyon pontosnak kell lenni, a két vontatottnak csupán 10-15 cm mozgástere van.

DSC_1784

Bár nagy az érdeklődés, több gép is a hangárban pihen. Kíváncsian szemléli őket egy szöszi kislány az anyukájával. Miután kiválasztják a legtetszetősebb gépet, a lányka elmeséli: még sosem repült, de majd egyszer szeretne. És igen, vezetni is szeretne egy repülőgépet, meg még egy űrhajót is.

Előző cikkSárkányhajóban, szalaggal az élhetőbb városokért
Következő cikk57 milliárd az M2-esre